Verbouwing Hospice in laatste fase

24 juli 2012 om 00:00 Nieuws

Met de komst van een brancardlift kon ook een andere dringende wens van de Hospice worden vervuld: meer bergruimte. Bovendien werd de serre vergroot en ontstond er op de overloop ruimte voor gezellige zitjes. ,,Het is een behoorlijk ingrijpende verbouwing geweest, maar alles sluit perfect aan op de oude stijl van het huis. Het lijkt wel of het altijd zo is geweest’’, legt Ria van den Berg uit.

GORINCHEM - Verhuisdozen staan nog in de gang, in het raamkozijn ligt gereedschap en op het bureau van Ria van den Berg, hoofd van de Hospice-VTZ in Gorinchem, ligt nog een waslijst aan klusjes die gedaan moeten worden. Maar de grootste klus is geklaard: aan de achterzijde van de Hospice is een moderne brancardlift geplaatst. Donderdag 18 juli namen gasten en vrijwilligers, na bijna vier maanden afwezigheid, weer hun intrek in het karakteristieke pand aan de Haarstraat 29 in Gorinchem.

Door Mirjam de Swart

Elly Bouter is één van de ruim 80 vrijwilligers die zich inzet voor de Hospice en de vrijwillige terminale zorg (VTZ) thuis. Zij coördineerde de verbouwing en het schoonmaken. ,,Ik ben blij als alles achter de rug is’’, lacht ze opgewekt. ,,Vrijwilligers en gasten van het ‘bijna-thuis huis’ verbleven tijdens de verbouwing in de Bannehof. Niets ten nadele van de Bannehof, maar hier is het toch het gezelligst. Nu nog de laatste klusjes en daarna…rust in de tent.’’

De verbouwing van de Hospice had als voornaamste doel de toegankelijkheid van het gebouw voor bezoekers, vrijwilligers maar vooral de gasten te verbeteren. Deze verbouwing werd mede mogelijk gemaakt door diverse sponsors die niet alleen de lift, maar ook een nieuwe keuken, een keukenvloer, een klimaatsinstallatie en nieuw hang- en sluitwerk verzorgden. ,,En de verhuurder van het pand stond garant. Zonder deze inzet van al die bedrijven was het ons nooit gelukt’’, vertelt Van den Berg.

Naast de waslijst aan kleine klusjes is er nog een grotere klus die later in het jaar geklaard wordt. Na de zomermaanden nemen leerlingen van het Wellant college de tuin onder handen. Op 13 oktober van dit jaar vindt op de dag van de palliatieve zorg de officiële heropening van de Hospice plaats.

,,Ik kijk terug op een ontzettend drukke periode. Iedereen heeft zo veel werk verricht. Het is bijna niet op te noemen wat er de afgelopen maanden allemaal door de vrijwilligers is gedaan. Werkelijk iedereen heeft zijn steentje bijgedragen’’, aldus Elly Bouter die sinds twee jaar werkzaam is als vrijwilliger bij de Hospice.

Tijdens al deze werkzaamheden ging het verlenen van ondersteuning aan de gasten gewoon door. Niet in het Hospice in de binnenstad, maar in de Bannehof. Ria van den Berg en haar twee collega’s bleven achter in het pand aan de Haarstraat en deelden het pand nu eens niet met de gebruikelijke gasten, maar met bouwvakkers die af en aan liepen. ,,Dat was een gekke gewaarwording. Je bent zo gewend om gasten om je heen te hebben. Het was mij veel te stil in huis. Ik ben blij dat we allemaal weer terug zijn.’’

De Hospice VTZ in Gorinchem heeft drie beroepskrachten, waaronder het hoofd van het ‘bijna-thuis huis’, in dienst die leiding geven aan een groep van ruim 80 vrijwilligers. Deze vrijwilligers worden ingezet voor ondersteuning in het Hospice, maar zijn ook in de vrijwillige terminale zorg (VTZ) bij de mensen thuis. De belangrijkste taak van deze grote groep vrijwilligers? ,,In deze laatste fase van het leven er ‘gewoon zijn’ voor de mensen en hun naasten’’, legt Van den Berg in één zin uit. De professionele zorg in de Hospice wordt gegeven door verpleegkundigen en een huisarts.

In de Hospice zijn vijf gastenkamers en een logeerkamer. Iedere kamer is ingericht met meubilair zoals een bed, een nachtkastje en een kast. De kamers beschikken over een koelkastje, een voorziening om koffie of thee te zetten, een televisie, een radio en een cd speler. Vanzelfsprekend mogen in de kamer persoonlijke bezittingen worden neergezet of opgehangen. De hospice staat open voor iedereen, ongeacht leeftijd, aard van de ziekte of levensbeschouwing.

uVoor meer informatie over de Hospice en de mogelijkheden als gast of vrijwilliger: www.hospice-gorinchem.nl

advertentie
advertentie