Banketzaak Syn in Zoet helemaal goed

23 juli 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Geen enkel puntje van kritiek ontving banketbakkerij Syn in Zoet van Syndion toen er onlangs een inspecteur van de Warenwet langskwam. Belangrijke aspecten als hygiëne, registratielijsten, etikettering en koelkastrubbertjes waren dik in orde. 'Hier word ik vrolijk van', zou Rob Geus van het tv-programma De Smaakpolitie hebben gezegd. En hij zou een OK-sticker met de duim omhoog op de etalageruit hebben geplakt.

Door Conny Treffers

Je krijgt vanzelf 'zin in zoet' als je de fris ogende winkel aan de Marinus Spronklaan binnenkomt. Het ruikt er heerlijk naar versgebakken cake en koekjes. Magda van der Stelt, begeleider bij Syndion, gunde De Stad Gorinchem een kijkje achter de schermen van de bakkerswinkel. Bakkerij Syn in Zoet is een leer-/werkbedrijf van de dagbesteding van Syndion. Deze organisatie biedt dienstverlening en ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap of andere problemen zoals niet-aangeboren hersenletsel, autisme of ADHD.

In de bakkerij zelf zijn er zo'n 25 mensen met een verstandelijke beperking actief. Onder leiding van Elvira van Mourik, professioneel bakker en agogisch medewerker, bereiden zij op ambachtelijke wijze een uitgebreid assortiment producten. Deze vinden aftrek bij bedrijven, zorginstellingen en particulieren. ,,Omdat we al lange tijd bezig zijn", vertelt Magda van der Stelt, ,,hebben we een redelijk vast klantenbestand opgebouwd. Naast ons standaardassortiment is er heel veel mogelijk. Hier staat een printer met eetbare inkt. Logo's op petit fours zijn populair en taarten met opdruk ook. Klanten kiezen voor ons, omdat hier alles ambachtelijk wordt gemaakt. Het is geen fabrieksfabricaat. De bakker die als vakspecialist bij ons in dienst is, zorgt ervoor, dat de kwaliteit allround gewaarborgd blijft. We zijn trots op het positieve oordeel na de Warenwetinspectie. Met onze doelgroep moeten we ons toch altijd harder bewijzen. Mensen weten vaak niet hoe ze met 'ons' om moeten gaan. Maar als ze een kijkje hebben genomen in onze bakkerij, zijn er velen verbaasd hoe professioneel het er hier aan toe gaat."

Een goed geoliede machine. Deze indruk geven de cliënten die hier het bakkersvak uitoefenen. De een maakt het deeg en rolt het plat. De ander stanst vormpjes voor koekjes, de volgende maakt de versieringen. Een grote plaat van marsepein wordt het klapstuk voor een felicitatietaart. Oma en opa zijn vijftig jaar getrouwd. Sierlijke letters in chocolade, rode hartjes en vrolijke sterretjes. Bij 'Syn in Zoet' gebeurt alles met de grootste zorg, aandacht en liefde en dat proef je.

De winkel aan de Marinus Spronklaan 65a is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur. Op maandag en dinsdag is het wel mogelijk om bestellingen af te halen en te plaatsen.

T: 0183-353108, E: bakkerij@syndion.nl. -www.syndion.nl/syninzoet

advertentie
advertentie