Column Folkers & Van der Made Advocaten

26 juli 2012 om 00:00 Nieuws

Problemen met uw werkgever? Een product dat niet aan de eisen voldoet? Een ongeval met schade? Via deze vaste column in de Stad Gorinchem geven wij, de advocaten van Folkers & Van der Made Advocaten antwoord op juridische vragen van lezers. Deze vragen kunnen zijn op ieder rechtsgebied, zoals het arbeidsrecht, het huurrecht, het consumentenrecht, het aansprakelijkheidsrecht (schade), het ondernemingsrecht en het bestuursrecht.

De vraag van de week is: Ik ondervind sinds enige tijd hinder van het gebladerte van de boom van mijn buren. Wat kan ik hieraan doen?

Antwoord: Van hinder is onder meer sprake in het geval van de verspreiding van geluid, trillingen, stank, rook of gassen, stof, bomen, struiken, zaden en dergelijke. Niet alle vormen van hinder kunnen voorkomen worden. Een zekere mate van overlast moeten buren van elkaar tolereren. De wet koppelt aan hinder het begrip onrechtmatigheid. Dat wil zeggen dat de hinder dermate ernstig moet zijn dat men spreekt van onrechtmatige hinder.

Wat wordt nu precies bedoeld met onrechtmatige hinder? Hinder is slechts onrechtmatig, indien de mate van overlast dermate ernstig is dat deze in redelijkheid niet hoeft te worden geduld. De beantwoording van deze vraag is afhankelijk van een aantal omstandigheden zoals de aard, ernst en duur van de hinder en de daardoor veroorzaakte schade.

Daarnaast speelt de vraag of de hinder reeds bestond op het moment dat u er wilde gaan wonen een rol bij de beoordeling. Conform de rechtspraak is bij oude bomen het gevolg vaak te voorzien dat een deel van de bloesem en de bladeren en mogelijk takjes richting de woning van de buren waaien en daar mogelijk leiden tot verstopping van de goten en vervuiling van het dak, wanneer ze niet tijdig worden verwijderd. De aanwezigheid van een boom en de gevolgen daarvan zijn reeds voorzienbaar op het moment dat de koper de wens heeft om de woning te kopen. Dergelijke hinder wordt dan ook vaak niet als onrechtmatig gezien, omdat u ervan op de hoogte kon zijn op het moment dat u de woning kocht.

U kunt de eigenaar van het naburige erf vragen om zijn boom te snoeien. Mocht de buurman niet reageren op uw verzoek, dan kunt u zelf de takken snoeien die over uw erf hangen. Daarbij speelt wel een rol of de boom een zogenaamde monumentale boom is die op de lijst van waardevolle en monumentale bomen is geplaatst in uw gemeente. In het laatste geval kan niet worden verlangd dat de boom wordt gesnoeid en mag u de overhangende takken ook niet zelf snoeien. Als u besluit om overhangende takken te gaan snoeien is het bovendien van belang dat u geen schade toebrengt aan de boom. Dat kan ertoe leiden dat u zelf schadeplichtig wordt.

Het verdient aanbeveling om er onderling in goede harmonie uit te komen. Mogelijkerwijs heeft u schade geleden in een situatie waarbij sprake is van onrechtmatige hinder en wilt u schadevergoeding vorderen. Het is verstandig om u in dergelijke procedures te laten bijstaan door een advocaat.

Wilt u meer weten over deze of andere onderwerpen? U kunt vrijblijvend en kosteloos contact opnemen met een van onze advocaten.

Ook hebben wij iedere 2e en 4e donderdag van de maand een gratis spreekuur van 18.00 uur tot 20.00 uur. Indien u hiervan gebruik wilt maken, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen. Ons kantoor is te bereiken op telefoonnummer: 0183-630002 of via info@fm-advocaten.nl.

Folkers & Van der Made Advocaten B.V.

advertentie
advertentie