Vierde editie Muziek uit de Goot

29 juli 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,Als je eenmaal op straat muziek hebt gemaakt, dan wil je niets liever. Het contact dat je met het publiek hebt is zo direct. De mensen hebben niet gevraagd om muziek, maar als ze stil blijven staan om te luisteren en dan applaudisseren, dat is het mooiste wat er is voor een straatmuzikant,'' aldus Rik Tazelaar, organisator van Muziek uit de Goot, dat zaterdag 11 augustus voor de vierde keer wordt gehouden. Twaalf bandjes zullen verdeeld over dertien locaties optreden. Er wordt een paar keer gewisseld van plek, zodat er op de verschillende plaatsen ook verschillende muziek valt te beluisteren.

Door Nadine de Kreij

Muziek uit de Goot is spontaan ontstaan in 2009 toen Rik Tazelaar en Dirk-Jan Middelkoop aan het spelen waren in een lokale kroeg. ,,De eigenaresse zei; 'daar moet je wat mee op straat doen'. Waarop wij zeiden; 'ja, we gaan lekker in de goot staan!' Zo is de naam Muziek uit de Goot ontstaan. Want we staan natuurlijk niet letterlijk in de goot.''

Met zijn band Taas is Tazelaar gewoon een keer op straat gaan staan. ,,Op de Grote Markt of Varkenmarkt, we gingen gewoon elke keer ergens zitten. We spelen dan voornamelijk akoestisch, maar soms met een klein versterkertje zodat we iets meer bereik hebben'', aldus de gitarist. En zo ontstond het idee om te proberen er een festival van te maken.

In 2009 werden voor het eerst de straten van de binnenstad het podium van verschillende bands, die allerlei soorten muziek ten gehore bracht. ,,Al sinds het eerste jaar meldden zich gelijk muzikanten aan. Sommige waren al langer actief als straatmuzikant, anderen hadden nog nooit op straat gespeeld. Je moet van goeden huize komen wil je ervoor zorgen dat de mensen stil gaan staan om te luisteren. Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat er ook allerlei genres worden gerepresenteerd.''

Variatie

Elk jaar daarna wisten andere bands het festival via het internet te vinden. ,,Als je straatmuziek googled dan vind je al snel Muziek Uit De Goot'', vertelt Tazelaar trots. ,,En wij zijn blij met alle aanmeldingen, want zo kunnen we het gevarieerd houden. Dat het festival elk jaar weer wat nieuws erbij heeft en dus ook anders is.''

Buiten de Waterpoort, Fort Vuren en de veerdiensten zijn sinds het tweede jaar ook onderdeel geworden van het podia. Het festival is gegroeid., maar groter dat dit gaat het niet worden. ,,Ik wil het graag kleinschalig houden. Er komt een hoop bij kijken, ook omdat we de artiesten goed willen verzorgen. Dankzij de sponsoren kunnen ze zelfs meestal een kleine vergoeding geven. Maar iedereen die mee doet, doet dat met ziel en zaligheid en niet voor het geld."

De organisatie heeft er dit jaar voor gekozen om vooral nieuwe bandjes een kans te geven. Rik Tazelaar: ,,Zo komen de Balcony Players spelen, een vrolijke gipsy/klezmer band rond Ilse Roskam, die al eerder in Gorinchem op straat speelde. Blij ben ik ook met John de Ruijter die samen met Pauliine May een jazzy touch aan het festival geeft. En wie heeft er wel eens gehoord van Chuck Jerry & The Adapters, Kees Faessens Rolwagensteeg of Badjasje?"

Enkele vertrouwde geluiden en gezichten zijn er weer bij. TAAS!, Ramblin' Men, de Fucksia's, Toine Zijlmans op zijn accordeon. Ook speciale aandacht voor Fort Vuren waar Paul&Andrea en Orenda afwisselend muziek maken. De bands staan verder in de Arkelstraat, Hoogstraat, Gasthuisstraat, Langendijk, Eind en op de Grote Markt, Groenmarkt en Varkenmarkt. ,,Ze zullen twee keer wisselen gedurende de middag, waardoor er op elke locatie drie verschillende groepen spelen."

Het programma van Muziek uit de Goot wordt de komende weken via flyers in de stad verspreid. Op www.muziekuitdegoot.nl zijn er filmpjes te bekijken van voorgaande festivals.

advertentie
advertentie