Erfgoeddebat met Thomas von der Dunk

28 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

WERKENDAM - Erfgoed Altena is een samenwerkingsverband van organisaties in de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem die zich bezighouden met erfgoed. Een van de opdrachten van Erfgoed Altena is het jaarlijks organiseren van de Open Monumentendagen (OMD). Een landelijk opgezet evenement, waarbij lokale comités de uitvoering ter hand nemen. De OMD vinden altijd plaats in het tweede weekend van september, dit jaar op 8 en 9 september.

Het thema dit jaar is 'Groen van Toen'. Tijdens de openingsavond op vrijdag 7 september wordt uitgebreid ingegaan op dit thema. De gelauwerde cultuurhistoricus Thomas von der Dunk geeft tijdens een presentatie zijn visie op het thema 'Groen van Toen'. Hij gaat in op de cultuur van barokke tuinen, gevolgd door de Engelse landschapstuin, de romantische tuin en de invloed van het Alpinisme. Von der Dunk schetst een beeld van de ontwikkeling van de natuur in Nederland in reactie op de industrialisatie (het ideaal van de vrije natuur) en zoomt dan in op de ontwikkeling van Natuurmonumenten. Tot slot slaat hij een brug naar recente ontwikkelingen in de Biesbosch. Thomas von der Dunk promoveerde aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over de monumentencultus in het Heilige Roomse Rijk in de 14e tot de 18e eeuw. Hij werkt als publicist en politiek commentator voor De Volkskrant.

Na de presentatie is er gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie over het onderwerp Groen van Toen en Groen van Nu. De openingsavond van het monumentenweekend wordt gehouden in het Biesboschmuseum, Hilweg 2 in Werkendam. Aanvang is 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Toegang is gratis.

www.erfgoedaltena.nl

advertentie
advertentie