Van der Heijden centraal in museum

23 oktober 2012 om 00:00 Voorpagina

Jan en zijn broer Nicolaes van der Heijden zijn geboren in Gorinchem en brachten daar ook hun kinderjaren door. Het tweetal vond een effectieve brandspuit uit die wereldwijd in gebruik kwam. Verder is het Jan van der Heijden aan wie we de straatverlichting hebben te danken. Daarnaast ontwierp de Gorcumer onder andere schepraderen, scheepskamelen, baggermolens, kachels en vuurtorens.

‘Leonardo da Vinci van het Noorden’ GORINCHEM - Multi-talent Jan van der Heijden, uitvinder van onder andere de brandspuit èn kunstenaar, staat vanaf zaterdag 3 november centraal in het Gorcums Museum. De expositie ‘De kunst van het uitvinden’ staat uitgebreid stil bij deze Leonardo da Vinci van het Noorden zoals hij door sommigen ook wel genoemd wordt. Zondag 4 november wordt de expositie om 13.30 uur officieel geopend door burgemeester Piet IJssels. Rond de tentoonstelling is een gevarieerd activiteitenprogramma samengesteld. De expositie is tot en met 13 januari te bezoeken.

Naast uitvinder was Jan echter ook een veelzijdig kunstenaar die vooral bekend werd om zijn bijzondere stadsgezichten. Behalve schilderijen, prenten en voorwerpen van Van der Heijden toont de expositie werk van hedendaagse kunstenaars die uitvinden tot het thema van hun werk hebben gemaakt. Het Amsterdam Museum, Stadsarchief Amsterdam, Rijksmuseum Twente Enschede en het Nationaal Brandweermuseum hebben werken uit hun collectie in bruikleen gegeven om de Gorcumse expositie zo volledig mogelijk te maken.

De officiële opening van de expositie vindt plaats op zondag 4 november om 13.30 uur. Een dag eerder, zaterdag 3 november, kan het publiek al een bezoek brengen aan de expositie. Dan vindt de open dag van het Gorcums Museum en de Artoteek Gorinchem plaats met diverse activiteiten waaronder een rondleiding door de tentoonstelling om 13.00 uur en 14.30 uur. Tijdens deze open dag is een bezoek aan het museum gratis.

Educatief project

En kleine greep uit de overige activiteiten die rond deze tentoonstelling worden aangeboden: een brandweer evenement op de Grote Markt, een lezing over de kunst van Jan van der Heijden en een voordracht over de geschiedenis van de Gorcumse brandweer. Ook dit jaar vindt er in het kader van de tentoonstelling een educatief project voor het onderwijs plaats. De resultaten worden van 17 januari tot en met 27 januari tentoongesteld.

advertentie
advertentie