Biomassa centrale voor Kop van de IJsbaan

26 november 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Met grote zorgvuldigheid werd donderdag een biomassa centrale geïnstalleerd, die het in aanbouw zijnde appartementencomplex aan de Kop van de IJsbaan moet voorzien van duurzame, veilige en energiezuinige verwarming. Deze houtgestookte installatie is de eerste in Gorinchem.

Op deze nieuwbouwlocatie van woningcorporatie Poort6 in de Lingewijk worden in totaal 63 appartementen en 2 bedrijfsruimten gerealiseerd. De bouw is op dit moment in volle gang. De biomassa installatie levert energie voor de verwarming van de appartementen en bedrijfsruimten en warm tapwater. Alle woningen krijgen wel gewoon een individuele thermostaat om de temperatuur te regelen. De biomassa installatie vervangt de traditioneel op gas gestookte cv-ketel en gebruikt als brandstof hout in plaats van gas, in de vorm van pellets. Dit zijn korrels geperst hout dat als restproduct overblijft in de bouwwereld en industrie.

De houtpellets worden naast de opstelling van de biomassa installatie op de begane grond in een bunker gestort. De bunker wordt altijd voldoende bevoorraad zodat er geen problemen ontstaan met een tekort aan brandstof. Mocht er onverhoopt toch een probleem ontstaan met de brandstof of de levering daarvan, dan is er in de stookruimte ook een back-up gasgestookte cv-ketel aanwezig die voor korte periode de taken kan overnemen.

De voordelen van deze installatie bevinden zich op het gebied van milieu en energie. In het geval van de installatie aan de Kop van de IJsbaan wordt er 83% minder Co2 uitgestoten dan een traditionele, met gas gestookte, installatie. Op het gebied van energie is het belangrijkste voordeel dat de kosten van de houtpellets een stuk lager liggen dan de kosten voor eenzelfde hoeveelheid gas. Daarbij komt dat de gasprijs in de toekomst veel harder stijgt dan de prijs van biomassa in de vorm van houtpellets. De energiekosten zijn hierdoor lager. Het is de eerste houtgestookte installatie in Gorinchem en ook in de rest van Nederland is dit een vrije nieuwe ontwikkeling op het gebied van duurzame vernieuwingen in de bouw.

In het voorjaar van 2013 kunnen de bewoners van het appartementencomplex de sleutels van hun nieuwe appartement in ontvangst nemen. De 33 appartementen die door Poort6 voor verhuur beschikbaar worden gesteld, zijn inmiddels allemaal verhuurd. De verhuur van de overige 30 appartementen verloopt via Rivas Zorggroep.

advertentie
advertentie