Merford brengt met Soundbites geluid onder de aandacht

3 december 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Merford, dé specialist en innovator op gebied van onder andere geluidsbeheersing, heeft de afgelopen maand in brede kring het aspect geluid onder de aandacht gebracht. Vanaf eind oktober is er in het moderne bedrijfspand in Gorinchem-Oost een reeks themalezingen georganiseerd in combinatie met een tentoonstelling over geluid. Onder de naam Soundbites zijn er acht middagen georganiseerd met elk een ander thema.

Merford nam de bezoekers op deze dagen mee op een reis over geluid van verleden naar heden en toekomst. Het Gorcumse bedrijf presenteerde daarbij haar visie op geluid en de beheersing ervan in 2020 en later. Vorige week werd de reeks afgesloten met de laatste themamiddag van Soundbites. Deze 'apotheose' van de serie lezingen bood een inspirerende ontmoeting met muziek.

Toonaangevend architect Patrick Fransen, die onder andere sterk betrokken is bij de bouw van het nieuwe muziekpaleis Vredenburg in Utrecht, zette zijn opvattingen over de optimalisatie van geluid in theaters en culturele gebouwen uiteen. Door nieuwe technieken in architectuur is er nu zo veel meer mogelijk. Fransen toonde plattegronden van het nieuwe muziekpaleis waarin diverse concertzalen vrijwel naast elkaar zijn gesitueerd. Als in de ene zaal een concert wordt gegeven met 110 decibel is daarvan, door tussenruimten, vrijwel niets te horen in de zaal ernaast. Bovendien hebben de concertzalen ieder een eigen akoestiek voor bijvoorbeeld pop, jazz of kamermuziek. Tot in de fundamenten is bij dit gebouw rekening gehouden met geluid.

Na de inkijk in deze bijzondere aspecten van architectuur gaf het strijkersensemble van het Ciconia Consort een mooi concert met diverse stukken klassieke muziek. Geluid kan ook een streling voor oor en emotie zijn. Na afloop bezochten de bezoekers de tentoonstelling over geluid in verleden, heden en toekomst met onder andere hele fraaie objecten uit het Boerhaave museum in Leiden.

Voor meer informatie: www.merford.nl/soundbites.

advertentie
advertentie