Choral Evensong in de Ontmoetingskerk

6 december 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - In de Ontmoetingskerk wordt zondag 16 december om 18.30 uur een Choral Evensong gehoude. In deze avondviering wordt grotendeels de liturgie van de choral evensong gevolgd, gezongen door de cantorij van de Ontmoetingskerk onder leiding van Pieter Swart. De gebeden zullen gezongen worden en een aantal vaste onderdelen. Naast de cantorij heeft ook de gemeente zelf haar zingend aandeel. De bijbelteksten zullen in het Nederlands worden gelezen. Organist is Henk van Andel voorganger: ds Ries van der Zouwen.

De Choral Evensong ontstond bijna 500 jaar geleden toen de Engelse koning Henry VIII in 1534 de anglicaanse kerk stichtte na een hoogoplopend conflict met de paus in Rome. Er werd een nieuwe liturgie ontwikkeld met een nadruk op de landstaal in plaats van Latijn. Hierbij werden onder meer delen uit de afgezworen katholieke vespers en completen samengevoegd tot een nieuwe dienst: de Choral Evensong. Tot op de dag van vandaag kent deze voornamelijk uit meerstemmige koormuziek bestaande avonddienst een hoog gehalte aan Engelse muziek. Op enkele korte gesproken bijdragen na wordt een Evensong in zijn geheel gezongen.

Net als een mis kent de Evensong een vaste orde van dienst waarbij steeds dezelfde teksten en gebeden worden gebruikt. Verschil met de mis is dat deze teksten in de Evensong worden gezongen. In de loop der eeuwen is er ontzettend veel muziek voor deze Engelse koortraditiegeschreven. Hierdoor klinkt de vaste orde van dienst elke keer weer totaal anders; van gregoriaans tot hypermodern. Alle grote Engelse componisten hebben bijdragen geleverd, bijvoorbeeld William Byrd, Henry Purcell, Benjamin Britten, Herbert Howells enzovoorts. De muziek in de Choral Evensong klinkt soms a capella, soms met orgelbegeleiding. In Britse kathedralen en universiteitscolleges wordt de Choral Evensong nog steeds dagelijks gezongen.

advertentie
advertentie