Rivas spant kort geding aan tegen zorgaanbieders en gemeenten

6 december 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Rivas Zorggroep spant een kort geding aan tegen de nieuwe aanbieders van huishoudelijke hulp en zeven gemeenten in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Volgens Rivas handelen de nieuwe aanbieders huishoudelijke hulp niet conform de CAO VVT. De zeven gemeenten (Giessenlanden, Gorinchem, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Liesveld, Nieuw-Lekkerland en Zederik) zien niet toe op het naleven van de aanbestedingsvoorwaarden.

Volgens Rivas staat In de CAO vermeld dat de nieuwe aanbieders van huishoudelijke hulp verplicht zijn de medewerkers huishoudelijke hulp van Rivas met een contract voor onbepaalde tijd tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden over te nemen. Deze regels zouden niet worden nageleefd.

Rivas heeft beide partijen afgelopen weken meerdere malen zowel schriftelijk als mondeling aangesproken op het nakomen van de afspraken. Op 4 december vonden gesprekken plaats met de nieuwe aanbieders. De gemeenten lieten hierbij verstek gaan. De gesprekken leverden geen resultaat op. Daarmee is voor Rivas het punt bereikt om andere maatregelen te nemen en deze zaak voor te leggen aan de rechter.

Omdat de tijd dringt, spant Rivas een kort geding aan. De nieuwe aanbieders en de zeven gemeenten zijn hiervan inmiddels op de hoogte gebracht. Met een kort geding verwacht Rivas dat de vaste medewerkers alsnog worden overgenomen conform de CAO-afspraken en aanbestedingsvoorwaarden.

Onrust en onzekerheid

Rivas betreurt het zeer dat er veel onrust en onzekerheid is ontstaan en maakt zich ernstig zorgen over de medewerkers en cliënten. Naast het kort geding heeft Rivas de gemeenten aangesproken op hun plicht om te zorgen dat de cliënten vanaf 1 januari 2013 kunnen rekenen op de juiste dienstverlening. Ook al wordt deze niet meer door Rivas verzorgd. Medewerkers die niet door de nieuwe aanbieders zijn overgenomen en dus bij Rivas in dienst zijn, zullen die zorg namens Rivas niet leveren. Het risico bestaat dat cliënten geen hulp krijgen.

advertentie
advertentie