Afbeelding
Janus Visser/BDU

Van nieuwe burgemeester wordt veel verwacht

14 december 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De gemeenteraad beslist vanavond (dinsdag 18 december) in beslotenheid welke kandidaat wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Gorinchem. Daarna, omstreeks 20.30 uur maakt voorzitter Pierre Schefferlie van de vertrouwenscommissie in openbaarheid bekend wie volgens hen de nieuwe burgervader of -moeder van Gorinchem moet worden en waarom.

De hele procedure is volgens Schefferlie in goede samenwerking met provincie verlopen. Commissaris van de Koningin Jan Franssen lichtte aan het begin van het traject in september toe hoe er gewerkt moest worden. De vertrouwenscommissie wordt gevormd door alle fractievoorzitters, behalve Hannie Hania van Stadsbelang. Zij heeft wegens privéomstandigheden niet deelgenomen aan dit intensieve traject ,,En wie lekt, is het haasje," waarschuwde Franssen. Als één van de leden van de vertrouwenscommissie iets zou verklappen, zou de hele procedure weer opnieuw moeten starten. Dat is dus niet gebeurd. De vertrouwenscommissie is bij dit alles professioneel bijgestaan door ambtenaren en een extern bureau.

Gorinchem bleek wel een populaire post. In totaal hebben 42 kandidaten, waaronder 11 vrouwen, gesolliciteerd. Commissaris van de Koningin Franssen heeft de eerste selectie op zich genomen. De vertrouwenscommissie heeft vervolgens met 10 sollicitanten gesprekken gevoerd. ,,We hebben de gesprekken toegespitst op het geschetste profiel voor de nieuwe burgemeester. Het moet tenslotte niet iemand zijn die alleen maar op de winkel komt passen. Hier is veel werk te doen. Denk maar bijvoorbeeld aan meer samenwerking in de regio," zegt Schefferlie. ,,En de chemie moet goed zijn. De nieuwe burgemeester moet wel passen bij ons en in ons systeem."

Van de 10 kandidaten zijn er nu 2 over. De commissie legt de raad de eerste en de tweede keus voor. Na een korte schorsing zullen de fracties hun meningen uitspreken. De aanbeveling van de raad wordt voorgelegd aan de minister, die dat advies vrijwel altijd volgt. De burgemeester wordt vervolgens benoemd door de Kroon.

Burgemeester Piet IJssels gaat 1 april 2013 met pensioen.

Zie dinsdagavond www.destadgorinchem.nl

advertentie
advertentie