Nieuwe impuls kaakchirurgie Beatrixziekenhuis

14 december 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - In het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van Rivas Zorggroep, heeft de maatschap Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (de officiële benaming voor kaakchirurgie) sinds kort een nieuwe impuls gekregen. Het vak wordt door de MKA-chirurgen dr. Van Damme en Alons in de volle breedte uitgeoefend. Patiënten kunnen voor uiteenlopende behandelingen bij hen terecht. Zowel verzekerde als onverzekerde zorg wordt door de MKA-chirurgen verleend.

De MKA-chirurgen bieden een breed scala aan behandelingen in zowel Gorinchem als Leerdam. ,,Naast het bekende verwijderen van onder andere (verstands-)kiezen en wortelresten, kunnen patiënten bij ons terecht voor de diagnostiek en behandeling van afwijkingen in en om de mond, het aangezicht en de hals", zegt dr. Alons, MKA-chirurg in het Beatrixziekenhuis. ,,Het plaatsen van implantaten (kunstwortels), orthognatische chirurgie en aangezichtschirurgie zijn hier voorbeelden van."

Bij implantologie worden zogeheten kunstwortels in het kaakbot geplaatst om protheses houvast te geven of om kronen en bruggen op te bevestigen. Dr. Alons: ,,Deze protheses, kronen en bruggen vervangen tanden en kiezen die niet zijn aangelegd of verloren zijn gegaan. Bijvoorbeeld na een ongeluk, bij een aangeboren afwijking of een verslechterd gebit." Daarnaast kan het zijn dat kaken niet goed ten opzichte van elkaar staan. ,,In dat geval kunnen we de kaken middels orthognatische chirurgie in een betere positie ten opzichte van elkaar zetten. Het mooiste om te zien is dat door middel van deze behandelingen mensen hun zelfvertrouwen weer terugkrijgen", aldus dr. Alons.

Naast deze behandelingen kunnen patiënten voor meer ingrepen bij de MKA-chirurgen terecht. ,,Na bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen, maar ook verkeersongevallen of na sport- en bedrijfsongevallen komen kaakbreuken, tandbeschadiging en andere letsels aan het gezicht voor. Deze letsels kunnen we prima behandelen door middel van aangezichtschirurgie. Dankzij moderne technieken zijn bijna alle breuken in het gezicht goed te diagnostiseren en te herstellen. We passen 3D-diagnostiek toe waardoor we gedetailleerd het letsel kunnen beoordelen."

Dr. Alons: ,,We stellen de patiënt centraal in de zorg die wij leveren en betrekken patiënten nauw bij de zorg en behandeling. We voeren altijd een intakegesprek om de wensen en behoeften te inventariseren. Daarnaast is een voordeel dat we in een ziekenhuis opereren. We werken nauw samen met andere specialismen en kunnen kennis delen."

advertentie
advertentie