Poort6 geeft prioriteit aan Lingewijk

17 december 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De nieuwe kabinetsplannen betekenen een aanzienlijke lastenverzwaring voor woningcorporaties in Nederland. Ook Poort6 heeft hiermee te maken. De begroting voor 2013 en verder wordt daar de komende periode op aangepast. Tot die tijd maakt de corporatie een pas op de plaats in het aangaan van nieuwe en grote financiële verplichtingen. De projecten die reeds in uitvoering zijn, gaan volgens de toegezegde planning door.

De lastenverzwaring voor woningcorporaties houdt voor Poort6 een jaarlijks verhoogde verhuuRderheffing in die oploopt tot € 6,5 miljoen in 2017. De tegenprestatie van het kabinet om woningcorporaties in de gelegenheid te stellen de huren extra te verhogen, compenseert deze extra heffingen slechts gedeeltelijk. Daarnaast moet Poort6 meebetalen aan de sanering van Vestia (naar verwachting € 2,1 miljoen) en geeft het WSW (Waarborgfonds Sociale Woningbouw) nog slechts beperkt borging af voor nieuwe leningen. Poort6 moet hierdoor keuzes maken om de financiële positie voor de komende jaren op orde te houden.

Lingewijk heeft prioriteit

Een belangrijke keuze die Poort6 maakt, is het afronden van de stedelijke vernieuwing in de Lingewijk. De woningcorporatie blijft doorgaan met de voorbereiding en uitvoering van lopende en geplande projecten, zoals nieuwbouwproject Kop van de IJsbaan en de sloop van de 90 Aireywoningen in Zandvoort-Noord. Daarnaast gaan de nieuwbouw voor Syndion aan de Griendweg, de derde fase van het groot onderhoud aan de Intervamflats en de herhuisvesting en de sloop van de Torenflat door volgens planning. Het nieuwbouwproject Evia valt voor Poort6 buiten deze opsomming, omdat het een project van Stichting Lingeburcht is. Daardoor staat het project financieel los van de komende begrotingswijzigingen voor Poort6.

Uitstel voor Schelluinsevliet

Voor het complex aan de Schelluinsevliet, de voormalige Aegonflat, was een renovatieplan voorbereid. Hiervan heeft de woningcorporatie moeten besluiten het project in ieder geval een jaar uit te stellen. Ook de plannen voor de Van Zomerenlaan, de D.F. Pauwstraat en omgeving worden voorlopig niet in uitvoering gebracht. Voor de bewoners betekent dit dat zij nog minstens een jaar in hun woning kunnen blijven.

advertentie
advertentie