Damen zet Australië in de schijnwerper

17 december 2012 om 00:00 Nieuws

Damen Shipyards doet goed zaken in Down Under

GORINCHEM - Een bandje brengt met bekende Australische deuntjes de genodigden op het hoofdkantoor van Damen Shipyards vast een beetje in de stemming. Straks komt ambassadeur Neil Allan Mules van Australië de thema-expositie Damen Down Under openen; een overzichtstentoonstelling met foto's van heel veel aan Australië geleverde schepen, mooie natuurfoto's en kunstvoorwerpen van Aboriginals.

Bij Damen Shipyards is het al jaren traditie om voor kerstpakket en -expositie een land te kiezen waarmee het afgelopen jaar goed zaken is gedaan. Een sympathieke manier om het thuisfront kennis te laten maken met de wereldwijde belangen van dit bedrijf en de culturen van overzee. Dit jaar dus een boeiende kennismaking met Down Under, waar het kennelijk 'booming business' is.

Iets van een VOC-mentaliteit komt hier wel boven water. Directeur Kommer Damen vertelt voor de opening van de expositie vol trots dat Damen in de jaren zeventig het eerste schip voor Australië produceerde. Sindsdien is die markt alleen maar gegroeid. De laatste tien jaar zijn 57 schepen geleverd en dit jaar liepen maar liefst 18 contracten. De grootste klant is de Australische marine (geen gevechtsvaartuigen), waarvoor specifieke ontwerpen zijn ontwikkeld.

De productie hiervan vindt plaats in Vietnam. Damen startte in dit land met één werf, maar werkt nu met vijf werven waar jaarlijks 60 tot 100 schepen voor de Pacific worden geproduceerd. Kommer Damen prees de hardwerkende Vietnamesen. ,,Toegewijde mensen en slim.'' Ook de ambassadeur van Vietnam was voor deze gelegenheid naar Gorinchem gekomen en nam de complimenten met een glimlach dankbaar in ontvangst.

Driehoeksrelatie

De Australische ambassadeur Neil Allan Mules sprak over een perfecte driehoeksrelatie. ,,Zo kunnen we Hollandse schepen in Vietnam kopen,'' zei Mules. ,,We werken wereldwijd en zijn toch close partners. We hebben van oudsher goede betrekkingen en grote Nederlandse investeerders op gebied van olie en gas. De deuren van defensie openden zich tijdens de militaire missies in Afghanistan. Dat was de indirecte spin-off. Als regering moet je je vervolgens niet te veel bemoeien met commercie, maar deze wel mogelijk maken en de bilaterale relaties versterken.''

Mules herinnerde het gezelschap even aan het feit dat ruim 400 jaar geleden de eerste Hollander per ongeluk voet aan wal zette in Australië. Het was inderdaad Willem Jansz die in 1606 met zijn verkenningsjacht de Duyfken op weg naar Nieuw Guinea toevallig in Australië terecht kwam. Van 1650 tot 1817 heette dit continent Nieuw-Holland.

De tentoonstelling toont naast foto's van schepen en natuur ook voorwerpen van Aboriginals met uitleg van symbolen uit de woestijn. Ook zijn er enkele didgeridoo's (groot soort toeters) uit een privécollectie te zien.

advertentie
advertentie