'Gorcum is een lot uit de loterij'

19 december 2012 om 00:00 Nieuws

Anton Barske bereidt zich voor op de nieuwe uitdaging

GORINCHEM - ,,Gorinchem is een aantrekkelijke stad. Er is bestuurlijk veel te doen en ik wil nog lang niet met pensioen. Ik ben er nu een paar keer geweest en heb heel veel documentatiemateriaal om me voor te bereiden. Ik zie deze kans als een lot uit de loterij.''

De 56-jarige Anton Barske (GroenLinks) wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van Gorinchem. Hij komt uit Almelo (Twente), studeerde geschiedenis en bestuursrecht in Groningen. Hij was burgemeester in Ambt Montfoort en sinds 2004 in de Limburgse gemeente Stein (26.000 inwoners). Barske is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij heeft inhoudelijk veel ervaring met de aspecten veiligheid, regionale samenwerking en krimpproblematiek.

En van alle kandidaten voor de post Gorinchem had hij 'de goede chemie' met de leden van de vertrouwenscommissie, de fractievoorzitters. Tijdens de besloten gemeenteraadsvergadering werd unaniem besloten om Barske voor te dragen aan de minister, waarna hij bij Koninklijk Besluit zal worden benoemd. In een telefonische reactie gaf Barske direct aan erg blij te zijn met de unanimiteit in de Gorcumse gemeenteraad.

Hij heeft in Zuid-Limburg veel te maken met krimp van de bevolking. ,,Dan is regionale samenwerking en een integrale aanpak nodig, ook om voorzieningen overeind te houden. Je moet dan niet met de ruggen naar elkaar toe gaan staan.'' Regionale samenwerking staat ook hier hoog op de agenda. ,,Ik zal de Gorcumse belangen verdedigen, met oog voor de belangen van de buren,'' aldus Barske desgevraagd.

Tijdens de raadsvergadering lichtte voorzitter Pierre Schefferlie van de vertrouwenscommissie het verloop van de procedure toe. ,,Het was soms spannend, soms emotioneel en pittig. We zochten kwaliteit, het beste voor onze stad,'' aldus Schefferlie. De commissie is in het hele proces ondersteund door griffie, gemeentesecretaris en Arni Faro als adviseur. Met vier kandidaten zijn tweede gesprekken gevoerd, maar de keus viel unaniem op Barske.

,,Hij is een stevige en ervaren bestuurder,'' aldus Schefferlie, ,,goed in staat om die verbindende rol te vervullen zowel in de stad als daarbuiten. Gemakkelijk in contacten, plezierig, duidelijk, goede onderhandelaar en als het kan met humor. We zien in Barske ook de aanjager, die hier de vele uitdagingen kan aanpakken.''

Barske ziet op zijn beurt in deze uitdaging een goede prikkel om zijn talenten verder te benutten en hij wil graag naar deze kant van het land. ,,We denken dat hij Gorinchem verder kan helpen,'' aldus Schefferlie.

Vicevoorzitter van de vertrouwenscommissie Eva Dansen (SP) zou bij gelijke geschiktheid de voorkeur hebben gegeven aan een vrouw. ,,Maar kwaliteit is toch het belangrijkste,'' aldus Dansen.

De nieuwe burgemeester wordt op donderdag 4 april geïnstalleerd.

advertentie
advertentie