Attema en Belastingdienst sluiten convenant Horizontaal Toezicht

20 december 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Attema B.V. heeft deze maand het convenant Horizontaal Toezicht gesloten met de Belastingdienst. De Belastingdienst spreekt daarmee uit dat Attema B.V. transparant wil zijn over alle fiscale en bedrijfsprocessen en deze kan en wil beheersen. Dit kan ertoe leiden dat op termijn de belastingaangiften niet meer achteraf gecontroleerd worden, maar al geheel doorlopen zijn in het vooruit. Daardoor hoopt Attema B.V. in de toekomst nooit tegen fiscale verrassingen aan te lopen.

Wederzijds vertrouwen is, naast begrip en transparantie, het sleutelbegrip binnen horizontaal toezicht. De Belastingdienst streeft meer naar samenwerking mét dan controle ván de onderneming. ,,De top van Attema toont aan transparant te willen zijn en aan zijn verplichtingen te willen voldoen'', vertelt mevrouw drs. H.C. Koole RA, collegiaal bestuurder van de Belastingdienst Rivierenland. ,,En de administratieve organisatie is van dusdanige kwaliteit dat de organisatie op termijn in staat moet zijn de aangiften juist, volledig en tijdig te doen.''

In het convenant zegt Attema B.V. onder meer toe zorg te dragen voor een systeem van interne en externe controles om tijdig goede aangiften te doen en op tijd te betalen. Daarnaast worden eventuele fiscale kwesties zo snel mogelijk voorgelegd aan de Belastingdienst, zodat verschillen in inzicht al opgehelderd worden in het voortraject.

De Belastingdienst stemt in ruil daarvoor de intensiteit en vorm van toezicht af op de interne beheersing binnen Attema, zorgt voor snelle uitbetaling van belastingteruggaven en zoekt eveneens snel contact als verschil van inzicht kan ontstaan. De Belastingdienst geeft toelichting als er informatie wordt gevraagd en Attema geeft actief inzicht in alle feiten, omstandigheden en standpunten die relevant zijn.

,,Horizontaal Toezicht geeft aan dat wij onze bedrijfsvoering fiscaal op orde hebben'', stelt directeur Ton de Hoog van Attema. ,,Wij willen graag 'in control' zijn. Ook op fiscaal gebied. Wij willen gewoon aan onze verplichtingen voldoen. Door deze manier van samenwerking met de Belastingdienst weten wij vooraf precies waar wij aan toe zijn. De oude belastingcontroles kostten veel inspanning en energie, van al onze medewerkers. Het is veel effectiever als de discussie in het voortraject wordt gevoerd.''

advertentie
advertentie