Afbeelding
Janus Visser/BDU

'In 2016 kan iedereen meedoen'

21 december 2012 om 00:00 Nieuws

Raad twijfelt

aan ambities

nieuw beleid

GORINCHEM - 'Gorinchem is in 2016 een stad waar iedereen meedoet, zich kan ontplooien en verantwoordelijkheid neemt voor zichzelf, elkaar en de leefomgeving'. Dit is de visie 'Meedoen in Gorinchem', die afgelopen donderdag op de valreep voor Kerst door de gemeenteraad is vastgesteld.

In samenwerking met tal van organisaties wordt de komende jaren gewerkt aan een aantal stevige kernopgaven: Iedereen doet mee op basis van individuele keuzes, voorkomen dat problemen ontstaan (preventie), kwetsbare mensen doen mee, optimale benutting van collectieve voorzieningen en een wijkgerichte aanpak. De coalitiepartners prezen de visie en zien uit naar de uitwerking daarvan in de praktijk. Gemma Biesheuvel (PvdA) is gecharmeerd van de brede samenwerking hierbij met tal van organisaties. Tamara Hoogesteger (D66) vindt dat de kerntaak bij de kwetsbaren in de samenleving moet liggen. En Ilhan Tekir (GroenLinks) zag in dat de lat wel erg hoog ligt.

Jaap Wientjes (VVD) prees het 'liberale gehalte' van het voorstel en gaf aan dat hulp of zorg er moet zijn voor mensen, die het écht nodig hebben. Hij stelde zich kritisch op ten aanzien van hulp- en zorgorganisaties, die volgens hem te veel langs elkaar heen werken en elkaar vaak niet eens kennen. ,,Meestal is er sprake van 'multi-problem'. Ontschotting is daarom hard nodig.'' En wijkgerichte aanpak vindt de VVD niet nodig. ,,Gorinchem is een kleine stad; één wijk eigenlijk,'' aldus Wientjes. Hij vindt overigens dat beleid en uitvoering strikt gescheiden moeten worden. De gemeente voert de regie, de organisaties voeren dat uit. Hij wil daarvoor liefst een beperkt aan partners, zodat mensen met een hulpvraag niet een 'tiental hulpverleners op de koffie krijgen'.

De oppositiepartijen lieten zich eveneens kritisch uit over de hoge ambities in dit voorstel. Marjo Molengraaf (CU/SGP) schetste de realiteit van vandaag de dag. ,,We verankeren nu deze rode draden voor beleid. Maar we zien ook dat steeds meer mantelzorgers moeten werken, en niet altijd beschikbaar zijn voor hulp aan dierbaren. De overheid trekt zich steeds meer terug, dat zal voorlopig niet veranderen. En de rekenkamer geeft ook aan 'zijn deze hoge ambities wel haalbaar?' Bij bezuinigingen is het steeds meer 'ieder voor zich'. Misschien moeten we duidelijke prioriteiten stellen.''

advertentie
advertentie