Politiek shoppen

21 december 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Gemeenteraadslid Ibrahim Elmaci maakte donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering bekend dat hij zich per 1 januari aansluit bij de PvdA. Hij werd door PvdA-fractieleider Pierre Schefferlie met veel omhaal hartelijk welkom geheten. Die fractie krijgt er nu 'gratis' een zetel bij. Ibrahim Elmaci is met deze tweede overstap in drie jaar tijd 'volksvertegenwoordiger' voor drie totaal verschillende politieke partijen.

Hij startte zijn politieke loopbaan bij het CDA. Met voorkeurstemmen van zijn Turkse achterban kwam hij in de gemeenteraad. Toen het landelijke CDA enkele jaren geleden deelnam aan de coalitie met de PVV stapten toenmalig CDA-fractieleider Cees van der Roest en Ibrahim Elmaci uit onvrede uit het CDA en richtten de eigen lokale politieke partij Gorinchem Solidair op. Het partijprogramma van het CDA, dat indertijd door Cees van der Roest zelf was geschreven, werd voor de nieuwe lokale partij meegenomen.

Nu noemde Elmaci dit een 'leerzame periode', maar zijn achterban wil meer invloed in de politieke arena. De PvdA is de grootste partij in Gorinchem. Elmaci verklaarde dat hij in het verleden ook bij de PvdA was aangesloten en eigenlijk 'terugkeert naar zijn politieke roots'.

Elmaci is geen gemeenteraadslid dat regelmatig het woord voert. De afgelopen drie jaar heeft hij zegge en schrijven twee onderwerpen ingebracht: Volkstuinen aan de Kleine Schelluinsekade en speciale zorg voor allochtone ouderen. Van der Roest heeft de volkstuinen voor elkaar gemaakt en voor de specifieke zorg voor allochtone ouderen is geen meerderheid in de raad te behalen. Uitgerekend de PvdA is namelijk tegen doelgroepenbeleid, oftewel de zorg is voor iedereen hetzelfde.

Politieke zelfmoord

Van der Roest gaat nu alleen verder met Gorinchem Solidair. In een reactie zegt hij: ,,We hebben prettig samengewerkt. Het is zijn beslissing om over te stappen naar de PvdA. Maar het is niet goed voor zijn geloofwaardigheid en de geloofwaardigheid van de lokale politiek, die zo wel erg opportunistisch overkomt. We zijn toen uit principiële overwegingen fatsoenlijk uit het CDA vertrokken. Maar deze overstap is zonder enige principes. Het is politieke zelfmoord.''

advertentie
advertentie