INGEZONDEN: Buitengewoon anders spelen in Arkel

10 januari 2013 om 00:00 Nieuws

Op woensdag 9 januari werd er in de brede school de Lingewaard in Arkel een bijeenkomst gehouden over de plannen om de speeltuin om te vormen tot een natuurlijke speeltuin. De bijeenkomst werd ruim bezocht door ouders en een grote groep kinderen, want dat waren volgens de beleidsmedewerker de echte specialisten. Een beleidsmedewerker van gemeente Giessenlanden gaf een korte inhoud en er werd duidelijk verteld: 'wanneer er geen animo is dan blijft alles bij het oude.'

Wat schertst mijn verbazing: Er was al een bureau ingeschakeld en een vrouw van dat bedrijf vertelde wat de bedoeling was en niet de ouderen, maar de kinderen werden erbij betrokken. Er kwam een tekening op het bord te hangen met voorbeelden van duikers in de grond, klimpalen, hutten bouwen, heuvels en veel struiken met bomen. Met andere woorden de aanwezige kinderen werden gewoon gemanipuleerd. Ik, en meerderen met mij, had het gevoel: Dit project moet slagen! Toen iemand naast mij opperde dat er op de plek ook een moestuin kan worden aangelegd en ik opmerkte: 'Of aardappels poten', werd ik aangesproken op mijn opmerkingen. Beetje raar, want iedereen mocht zijn zegje doen. Maar nee niet de ouderen, maar de kinderen mochten bij haar het woord doen door middel van haar voorbeeldtekeningen.

We hebben nu met alle buurtbewoners rondom de speeltuin sociale controle op de speeltuin. Veel bomen, struiken en heuvels vormen een aantrekkingskracht voor hangjeugd in de avond en de sociale controle is er niet meer. Als bewoner rondom de speeltuin heb ik bewust de bijeenkomst bezocht en ook nu heb ik vraagtekens. Waarom was er al een bureau ingeschakeld? Waarom ging de beleidsmedewerker niet eerst om te tafel met omwonenden? Dit is puur gemeenschapsgeld over de balk gooien.

Een maand geleden heb ik contact gezocht met beleidsmedewerker over brief 'Buitengewoon anders spelen'. Ik wilde ontwerpen graag zien, maar ze vertelde me dat die er nog niet waren omdat we zelf met ideeën moeten komen. Mijn verzoek, en velen zijn het eens met mij, stop hiermee en laat de speeltuin wat het is. Wanneer de gemeente Giessenlanden dit project doorzet dan voorzie ik problemen in de toekomst, geen sociale controle, in de avonden overlast van hangjeugd en het kost de gemeente meer geld.

Bewoner rondom de speeltuin,

Ed Antonio uit Arkel

advertentie
advertentie