Schoolzwemmen

27 mei 2013 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

Vanuit mijn functie als hoofd zwemzaken Caribabad en verantwoordelijk voor het schoolzwemmen wil ik reageren op de uitspraken van de heer Faro, gedaan in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 23 mei. Deze staan haaks op wat het Caribabad aan informatie heeft en heeft ontvangen na overleg met de directies van het speciaal- en basisonderwijs in de afgelopen maanden.

Veertien directies van de vijftien basisscholen in de gemeente Gorinchem, inclusief speciaal onderwijs, geven bij het Caribabad aan zich niet te kunnen vinden in het plan om met groep zeven deel te nemen aan de nieuwe activiteit natte gymnastiek, plan 1. Alleen de directie van de Mariëngaarde is voorstander van dit plan. In dit plan gaan leerlingen van de basisscholen vanaf april op de fiets van en naar het Caribabad. Verder wordt in dit plan aangegeven om in samenwerking met PCG, OSCG en zeilvereniging Merwede de leerlingen in contact te laten komen met wat je allemaal tegenkomt in, om en rond het water. Gorinchem Beweegt had geen ruimte in zijn programma om deel te nemen. Reden dat de meerderheid van de directies van de scholen hier niet achter staan is dat zij de veiligheid van haar leerlingen niet kan waarborgen tijdens het fietsen en dat zij te weinig tijd aan gymnastiek op hun lesprogramma hebben staan.

Twaalf directies van de vijftien basisscholen in de gemeente Gorinchem, inclusief speciaal onderwijs, geven bij het Caribabad wel iets te voelen voor plan 2. Alleen drie basisscholen in stichting LOGOS (de Regenboog, Tamboerijn en Samen Onderweg) zien af van het voortzetten van het schoolzwemmen. In dit plan 2 blijven de basisscholen met hun huidige groepen 3, 4 of 5, met busvervoer van en naar het Caribabad, het schoolzwemmen volgen. Enige verandering met het huidige schoolzwemmen is dat prioriteit van een zwemdiploma A behalen bovenaan staat. De overige leerlingen met een zwemdiploma A komen in contact met activiteiten die plaatsvinden in, om en rond het water. Zoals beschreven in de nieuwe activiteit natte gymnastiek, plan 1.

Deze resultaten komen voort uit overleg tussen Caribabad en de directies van de deelnemende speciaal- en basisscholen aan het huidige schoolzwemmen. De meerderheid van de directies van het speciaal- en basisonderwijs stemmen in met plan 2 en geven dit aan richting Caribabad. Gekozen wordt voor samenwerking met plaatselijke verenigingen en Gorinchem Beweegt.

Het zijn activiteiten, waarbij het Caribabad een bijdrage vraagt aan de gemeente Gorinchem voor het busvervoer. Het Caribabad vindt schoolzwemmen dermate belangrijk dat het € 25.000 bijdraagt aan personele kosten. In de busvervoerkosten van € 25.000 die verbonden zijn aan plan 2, waar de meerderheid van de schooldirecties voor zijn, zit inbegrepen de vangnetconstructie van € 10.000, omdat het Caribabad een handreiking doet richting de gemeente Gorinchem; 'Iedere leerling met een zwemdiploma A van school af'. Per saldo wordt aan de gemeente Gorinchem € 15.000 subsidie gevraagd.

Arnoud van Heumen, Hoofd zwemzaken Cariba-bad Gorinchem

advertentie
advertentie