INGEZONDEN:

30 mei 2013 om 00:00 Nieuws

Ik heb er een tijdje over nagedacht. Zal ik het doen of zal ik het maar laten? Een brief schrijven aan de gemeenteraad. Zoals u ziet heb ik het toch maar gedaan.

Van de geschiedenis kan je veel leren. Maar waarom wordt dat door de bestuurders dan niet gedaan. Kennen ze de geschiedenis soms niet? In de jaren tachtig werd er flink bezuinigd op cultuur en welzijn. Zo moesten overal de buurthuizen sluiten. Binnen de kortste tijd stegen de kosten voor vernielingen etc. De jeugd moet immers wat. Deze kosten waren op de duur hoger dan de bezuinigde bedragen.

Ik lees in de krant dat nu echt alles plat wordt gegooid. Kunstencentrum Toon en Welzijnsstichting Staerk moeten stoppen. De interim directeur van Staerk heeft een kritisch rapport geschreven. Ik heb het rapport niet gelezen maar ik begrijp uit de krant dat er zonder enige visie en begrip van de geschiedenis wordt bezuinigd. Maar wanneer iets wordt wegbezuinigd duurt het heel lang voordat iets weer opgebouwd kan worden. De burgers zijn de dupe. Willen zij dat?

Er is onlangs een cultuurnota verschenen. Toen het onderzoek hiervoor werd gestart, had ik al mijn twijfels. Ik ken de juiste tekst van de onderzoeksopdracht niet, maar ik ga er van uit dat er een gedegen onderzoek werd verwacht. Na heel veel trammelant en veel tijd is het rapport besproken in de gemeenteraad. Alom werd er gezegd dat het rapport te ingewikkeld was. 'Schrijf het op een A4-tje', werd er gezegd. Wat was de opdracht van de gemeenteraad? Een gedegen rapport of een kort maar krachtig A4-tje? Er was hiervoor wel € 80.000,00 beschikbaar. Aan de ene kant bezuinigen en aan de andere kant een smak geld over de balk gooien. Kan de gemeenteraad dat de burgers uitleggen?

Ik ben van mening dat er vele mogelijkheden zijn om zuiniger met het beschikbare geld om te gaan. Meteen alles over boord gooien, lijkt mij niet de juiste optie. Volgens mij heeft Gorinchem veel deskundige mensen die heel zinnige dingen kunnen en willen bedenken die ook nog niet zoveel hoeven te kosten. Waarom niet met die mensen om de tafel gaan zitten en creatief met elkaar brainstormen? Ik ben er van overtuigd dat er dan heel mooie dingen kunnen opborrelen.

Gemeenteraadsleden wees wat opener om anderen mee te laten denken over deze belangrijke zaken. Zorg dat er echt kan worden meegedacht over deze dingen die de burgers direct raken. Het gaat om de toekomst van Gorinchem.

Gerard Broekman, Gorinchem

advertentie
advertentie