Tikkertje spelen

2 juni 2013 om 00:00 Nieuws

Kennen jullie het verhaal van Pluk van de Petteflet? In één van de hoofdstukken van het beroemde kinderboek van Annie M.G. Schmidt gaat het over hasselbramen. Bijzondere kleine vruchtjes die in de struiken van het park groeien. Wie er van eet wordt weer helemaal kind. Zelfs de meest norse volwassenen spelen na het eten van deze hasselbramen weer tikkertje of verstoppertje. Zo moet het er voor de nietsvermoedende voorbijganger zaterdagochtend ook uitgezien hebben op het grote grasveld Buiten de Waterpoort; daar speelden een grote groep volwassenen tikkertje alsof hun leven er van af hing.

Wat er aan vooraf ging? Geen hasselbramen in ieder geval. Nee, het was het slotstuk van de eerste hardlooptraining voor beginners die De Gezonde Regio in samenwerking met Run2Day verzorgt. In 15 weken tijd worden de deelnemers van deze training klaargestoomd voor de 5 kilometer lange Crazy Riverrun die op 15 september in Gorinchem wordt gelopen. Ik, Mirjam de Swart en redacteur bij De Stad Gorinchem.nl, ben één van de deelnemers van deze training. In een wekelijkse column houd ik de lezer op de hoogte van mijn hardloopervaringen.

Al vaker heb ik de hardloopschoenen aangetrokken om, aangemoedigd door Evi (een Belgische hardloopcoach als app op je telefoon), door de Alblasserwaardse polders te gaan rennen. Die polders haalde ik meestal niet; Evi en ik werden beslist geen vriendinnen. Haar Belgische vleierij kon mij niet bekoren en al gauw belandde Evi en mijn hardloopschoenen ver achterin een kast.

Hoe anders is dat gevoel nu, een dag na mijn eerste training. Vivi, die samen met haar partner Dick van Run2Day, de training verzorgt blijkt een stuk beter te verteren dan Evi. Bovendien blijkt het trainen in een groep voor mij goed te werken; genoeg mensen om een praatje mee te maken (lees: afleiding van stijve spieren en ingewikkelde ademhaling) en deskundige begeleiding die je tijdens het lopen voorziet van handige tips en tricks. Na afloop constateerde ik dan ook -enigszins verbaasd - dat het met mijn conditie toch minder dramatisch is gesteld dan ik had verwacht.

De training vloog voorbij en na afloop had ik het gevoel alsof ik met gemak nog even de Gorcumse stadswallen over kon rennen. Nu is het zaak om dit gevoel vast te houden. Naast de wekelijkse trainingen op zaterdagochtend krijgen we namelijk ook een portie huiswerk mee: twee keer per week moeten we zelf aan de slag. En, nooit verwacht dat ik dit zou zeggen, ik kan bijna niet wachten om met mijn huiswerk aan de slag te gaan.

In deze wekelijkse column vertelt Mirjam de Swart, redacteur bij De Stad Gorinchem, over haar avonturen bij de hardlooptraining voor beginners die door De gezonde regio wordt verzorgd. In 15 weken tijd worden de deelnemers van deze training klaargestoomd voor de 5 kilometer lange Crazy Riverrun die 15 september door Gorinchem wordt gelopen.

advertentie
advertentie