INGEZONDEN:

18 september 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Als Hendrick Hamel er zo ook over gedacht had, dan had hij nooit kunnen ontsnappen uit Korea. Hendrick Hamel is het voorbeeld uit de geschiedenis van 'GEEF NOOIT OP'. Het museum in Korea is er volgens het krantenbericht al. Nu het museum in Gorinchem nog.

Hamel is geen held, Hamel is een boekhouder die wilde overleven en terug naar zijn gezin in Gorinchem verlangde. Stel dat de man het niet overleefd zou hebben, zoals velen die op die gevaarlijke kust van Korea schipbreuk hebben geleden. Dan zou zijn opgetekende verhaal nu niet één op één naast de geschreven geschiedenis van Korea gelegen hebben. Een land, voor ons zo onbekend, dat zijn eigen geschiedenis voor honderden jaren uiterst nauwkeurig documenteert en dit nog weet te bewaren ook. Bijzonder is, is dat deze documentatie op hun waarheid berust. Korea verdient een pluim en een dikke tien in geschiedenis en Hendrick Hamel verdient een pluim voor zijn volharding en een dikke tien, dat hij het overleeft heeft en zijn 'avonturen' zo minutieus heeft beschreven.

Dhr. Dick van Zanten, voorzitter van de Hamel Foundation en entrepreneur pur sang, heeft het goed begrepen door dit project particulier aan te pakken. Veranderingen in het budgetplan maken een koerswijziging noodzakelijk, die uitstel, maar voor een 'goede' kapitein/boekhouder, geen afstel betekenen. Gemeente en politiek hebben de messen alweer geslepen en keren zich publiekelijk tegen dit hoogwaardige culturele initiatief. Is dit oud zeer tussen links en rechts, ingegeven door de economische crisis en de doorgedraaide bezuinigingen in het culturele Gorcumse? We mogen niet vergeten dat er in de nabije toekomst een nieuwe economische wind zal gaan waaien in het dienstenland waarin we leven en daarin zal o.a. toerisme een nieuwe bron van inkomsten gaan vormen. Er zijn nu al landen in de wereld die alleen maar rond kunnen komen van toerisme. We putten de aarde uit, waarin we nu met zeven miljard mensen leven. Wanneer is dit getal verdubbeld tot veertien miljard? Een nieuwe manier van denken en leven in deze snel veranderende wereld kondigt zich aan en is hier en daar al zichtbaar. Een belangrijke geschiedenisles, zoals het overleven van Hendrick Hamel, is niet alleen voor Gorcum belangrijk, maar ook van nationaal en zelfs van internationaal belang. Naast Korea en Nederland is dit ook op wereldniveau voor de mensheid een levensles, dat we nooit zullen opgeven om deze aarde samen te bewonen met alle mogelijke middelen die ons tot beschikking zijn gesteld. Neemt niet weg dat ik net zo benieuwd ben als u, wanneer het 'Hamel huis' geopend wordt. Dus verras ons meneer Van Zanten, waarbij wij weer kunnen genieten van uw bijzondere entrepreneurs eigenschappen en kunnen genieten van een prachtig en boeiend museum over een held, die in feite een boekhouder in uitzonderlijke omstandigheden en bovenal een mens was.

Mark Wingelaar, inwoner Gorcum

advertentie
advertentie