SIXTIES: De Pukkel

29 november 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Annet Ardesch kan een echt kind van de jaren '60 worden genoemd. De beeldend kunstenares heeft meerdere objecten uit haar jeugd uitgeleend aan het museum voor de tentoonstelling 'SIXTIES; design-fashion-music.' Ook haar vroegere schooltas is te bewonderen: een zogenaamde 'pukkel'. De canvas schoudertassen werden in 1945 gedragen door Amerikaanse bevrijders met daarin hun walkietalkies. In de jaren zestig en zeventig maakt de tas een comeback als schooltas. Onder invloed van de jeugdcultuur werd de tas versierd met van alles en nog wat: tekeningen, stickers, buttons, teksten en soms ook protestleuzen.

Ardesch: ,,De mijne heb ik altijd bewaard. Het is een icoon van puberdramatiek en een tomeloze drang tot versieren. Laag over laag zijn er tekeningen aangebracht op de ruwe stof. Met wasco-krijt zwoegde ik op het portret van de leukste jongen uit de jongensklas van 1967 en in spijkerschrift verklaarde ik mijn liefde. Ik tekende een Puch en in grote letters 'FREE-TEAM', de naam van een Gorcums bandje. Met een dikke stopnaald en sterk garen naaide ik bijzondere knopen, bedeltjes, metalen labels van een fles Cinzano en de aftershave Brut van mijn vader aan de schooltas. Cirkeltjes met lijmresten herinneren eraan waar nepmunten hebben gezeten, voordat ze eraf sprongen. Ook de regel 'Geh' nicht vorbei als währ' nichts geschehen, es ist zu spät um zu lügen' stond erop, het refrein uit een hit van Christian Anders."

,,De leren riempjes zijn omgekruld en het hengsel is zo vaak gebroken en weer aan elkaar geknoopt, dat het onmogelijk werd hem nog over de schouder te gooien."

advertentie
advertentie