'Vinkenvent' schrijft boek over Waterral

30 november 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Veertig jaar lang heeft Gerard de Kroon onderzoek gedaan naar één vogelsoort: de waterral. Nu hij 78 is, werd het tijd dat onderzoek af te ronden. Recent verscheen zijn boek: 'De Vinkenvent, op zoek naar de waterral van IJsland tot Japan', waarin hij al zijn bevindingen heeft beschreven.

Door Majda Ouhajji

De geboren en getogen Gorinchemmer is 'per toeval' geïnteresseerd geraakt in de waterral. ,,Zoals zoveel dingen in het leven door toeval tot stand komen," zegt hij. In de Boven-Merwede en Waal deed hij in de jaren '60 mee aan waterwildtellingen. Daar zag hij de vogel wel eens wegschieten en hij verdiepte zich erin.

De waterral is namelijk een moeilijk waarneembare vogel. Hij houdt zich op rondom het water. In moerassige gebieden of bij dichtbegroeide, hoge planten aan de waterkant. Het is een vrij dunne, slanke vogel, die zich snel kan voortbewegen.

De Kroon: ,,In 1969 heb ik een onderzoek in de omgeving gedaan, in een grote cirkel rond Slot Loevestein. Van hier ben ik in heel Nederland terecht gekomen. Ik ben zelfs zo brutaal geweest ze proberen te vangen."

In totaal heeft hij 1500 waterrallen gevangen. ,,Ik ving ze met mijn handen. Ik liet iets over de vogel vangen en dan probeerde ik hem daaronder uit te halen. Je moet ze bij de poten vastpakken. Als je zijn poten niet beet hebt, heb je niks. Op deze manier zijn me hoogstens vijf vogels ontglipt."

De Kroon heeft jarenlang onderzoek gedaan op Vlieland. Maar zijn onderzoek bleef niet beperkt tot Nederland. De vogel komt of kwam in verschillende plekken voor in Eurazië. De Kroon is in IJsland, Kazachstan, Japan en nog veel meer landen geweest. Op zoek naar de waterral. Niet elke reis was even succesvol. In IJsland heeft hij de waterral bijvoorbeeld niet in het wild kunnen vinden. Vermoedelijk zijn ze er niet meer. In Kazachstan vond hij ze bij de grens met China.

,,Ik heb hun huiden bestudeerd. Als je honderd vogels naast elkaar zet, dan is geen enkele vogel hetzelfde als de andere. Ik heb al mijn bevindingen geschreven en gepubliceerd in allerlei tijdschriften."

De naam van het boek 'Vinkenvent' kreeg hij van een boer. ,,Ik fietste veel naar de plekken waar ik onderzoek deed. Er was een man die als hij me zag aankomen altijd een praatje wilde maken. Hij noemde me de Vinkenvent."

'De Vinkenvent, op zoek naar de waterral van IJsland tot Japan' is verschenen in een exclusieve oplage van 500 exemplaren. Het boek is te koop bij boekhandels Cursief, De Wingerd en De Mandarijn.

advertentie
advertentie