1 december 2013 om 00:00 Nieuws

Geachte redactie,

Bijgaand het wekelijks verslag van schaakclub De Giessen en Linge.

Met vriendelijke groet,

Tim Schakel (schaakclub De Giessen en Linge)

________________________________

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

________________________________

SCHAAKNIEUWS SCHAAKCLUB DE GIESSEN EN LINGE

Interne competitie 11e ronde

Ronde 11 betekende de laatste ronde in de eerste cyclus. De komende ronde wordt gestart met de tweede cyclus en treffen de spelers, die dicht bij elkaar op de ranglijst staan, elkaar opnieuw. In totaliteit is sprake van vier cycli. De spelers kunnen elkaar dus viermaal treffen.

De topper van de avond was het duel tussen nieuwkomer Gergely Kosa en Tim Schakel. Gergely speelt niet vaak mee in de interne competitie en staat om die reden dan ook niet in de top van het klassement. Gergely is met name lid geworden van schaakclub De Giessen en Linge om het eerste team – dat deelneemt in de landelijke competitie – te versterken.

Met zwart wist Tim met gelijk spel uit de opening te komen en behoedzaam – met een goed plan –

wist hij voordeel te bereiken. Met sterk spel wist hij dit voordeel vervolgens uit te bouwen naar de winst.

Jaco Vonk had het niet eenvoudig tegen Bert van Geldere, die een sterke partij speelde. Met de remisehaven in zicht speelde Bert een gewaagde zet die verkeerd uitpakte. Er ontstonden zwaktes in zijn stelling en hiervan wist Jaco handig gebruik te maken. Omdat Henk Boot en Hans Karelse een externe wedstrijd speelden wijzigt er aan de kop van het klassement niet veel.

Jan de Jong speelde een boeiende partij tegen Bram Capelle. Het was een onderhoudende en boeiende partij maar ook één met de nodige vergissingen, die alle kanten op kon gaan. Uiteindelijk kwam de laatste vergissing op naam van Bram, waarmee Jan aan het langste eind trok.

De partij tussen de leden van het eerste uur Ton Boot en Bert den Boer eindigde in een overwinning van eerstgenoemde, waarmee de eerste kampioen (seizoen 1964-1965) de punten mee naar huis nam. Het duel tussen Gerard de Gans en Piet Breddels bleek uiteindelijk een vreemde eend in de bijt te zijn en wel in die zin dat dit het enige duel van de avond was dat vredelievend eindigde.

Uitslagen ronde 11

Nr.

Wit

Zwart

Resultaat

1

Gergely Kosa

Tim Schakel

0?1

2

Jaco Vonk

Bert van Geldere

1?0

3

Bram Capelle

Jan de Jong

0?1

4

Lemmy Schakel

Chris Tromp

1?0

5

Martijn Koutstaal

Jaap Cornet

0?1

6

Henk van Houwelingen

Arjan Uittenbogaard

0?1

7

Jan Piet v/d Dool

Gijs Bos

1?0

8

Anita van Bemmelen

Kees Bons

1?0

9

Gerard de Gans

Piet Breddels

½?½

10

Ton Boot

Bert den Boer

1?0

Externe competitie

De Giessen en Linge 2 – De Rode Loper 2

Het zag er vanaf het begin van de wedstrijd tussen De Giessen en Linge 2 en De Rode Loper 2 uit Utrecht naar uit dat we elkaar niet veel ontliepen.

André van Wingerden (bord 6) gaf het goede voorbeeld door als eerste het volle punt te incasseren. Een goede voorbereiding levert vertrouwd spel op, zo ervoer hij. Tony Else (bord 5) kwam niet verder dan remise en Louis Rutgers (bord 7) stond al langere tijd gedrongen en moest het hoofd buigen.

Aldus een 1,5-1,5 tussenstand waarbij het er naar uitzag dat Hans Karelse (bord 4), die de laatste tijd in uitstekende vorm verkeert, het nu niet zou gaan redden. Ook Henk Boot (bord 1) had een moeilijke avond. Daar stond tegenover dat aan de borden 2 en 3 Milly Schakel en Eddy Korevaar iets beter stonden. Milly kreeg op één moment van de partij - na een mindere zet van haar tegenstander - een kans op voordeel aangeboden, maar zij zette even niet scherp genoeg voort. Ook Eddy kwam niet verder dan remise.

Frans Fijlstra (bord 8) speelde eveneens remise en Hans Karelse kon zijn partij helaas niet meer redden. In een veel betere stelling nam de tegenstander van Henk Boot met remise genoegen om de winstpunten voor De Rode Loper II veilig te stellen (3,5 – 4,5 eindstand). Aldus blijft De Giessen en Linge II steken op 2 matchpunten en staat daarmee in de onderste helft van de tanglijst. Als excuus geldt dat topman Marcel Wildschut vertrokken is naar het oosten van het land, maar desondanks mag verwacht worden dat dit team moet kunnen meedraaien in de middenmoot/subtop van de eerste klasse van de Stichts Gooise Schaakbond. 

Het Kasteel 2 – De Giessen en Linge 4

Een zeer boeiende wedstrijd speelde het vierde team tegen het tweede team van Het Kasteel uit IJsselstein in de derde klasse Stichts Gooise Schaakbond. Lange tijd was niet duidelijk welke kant het kwartje zou vallen.

Invaller Kees Bons kon het op bord 6 helaas niet bolwerken. Zijn buurman Henk van Houwelingen (bord 7) wist met goed spel een winststelling te bereiken. Helaas ging het in de afwerking fout en in plaats van de winst stond Henk met lege handen waarmee het team tegen een 2-0 achterstand aankeek.

Gelukkig had Jan Post (bord 4) een winststelling weten te bereiken. Met degelijk spel kwam de winst niet meer in gevaar. Rob van Driel (bord 8) zag kans in het eindspel het beslissende gaatje voor zijn koning te vinden met een mooi pionoffer, waarmee de tussenstand gelijk werd getrokken. Dit evenwicht wijzigde niet toen invaller Tijmen Schakel aan bord 1 een degelijke remise toevoegde.

Met nog drie partijen te gaan kon het in deze spannende wedstrijd nog alle kanten opgaan. Bert van Hees (bord 2) stond de gehele avond moeilijk maar kromde zijn rug en wist er knap een halfje uit te slepen.

Martijn Koutstaal (bord 5) speelde een boeiende partij waarbij hij eerst een stuk won, maar zich in het vervolg vergiste en het stuk noodgedwongen terug moest geven. In de spannende fase hierna kon hij een prachtig, maar moeilijk te berekenen, torenoffer brengen waarmee hij de partij alsnog naar zich toe kon trekken. Toen hij deze mogelijkheid miste eindigde dit treffen in een puntendeling.

Resteerde het duel van Bert van Geldere (bord 3). Bert was na zijn nipte verlies tegen Jaco Vonk opnieuw goed op dreef en wist een mooie stelling te bereiken. Logischerwijs wees hij een vredesaanbod van zijn tegenstander van de hand en ging voor de winst. Niets echter is zo lastig om een goede stelling daadwerkelijk over de streep te trekken. Dit bleek ook in deze partij en helaas voor Bert stond hij aan het einde van de avond met lege handen. Extra zuur voor hem was dat achteraf bleek dat hij gespeeld had tegen een superinvaller die gezien zijn rating (getal dat de speelsterkte aangeeft) niet thuis lijkt te horen in deze competitie. Reglementair gezien zal het wel juist zijn, maar het voelde niet helemaal goed.

Hoe dan ook, een ongelukkige en onnodige nederlaag voor het vierde team met de kleinst mogelijke cijfers (4,5 – 3,5).

advertentie
advertentie