6 december 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het nieuwe fietspad op de Vlietskade, tussen Gorinchem en Arkel, is met een fietstocht officieel geopend. Scholieren van de Gomarus Scholengemeenschap fietsten samen met afgevaardigden van onder andere de gemeente Gorinchem en Giessenlanden en de Waterschap over de Vlietskade.

Het fietspad is door een samenwerking van die verschillende partijen tot stand gekomen. De provincie Zuid-Holland financierde de aanleg. Die was hard nodig, want de smalle Vlietskade was gevaarlijk voor fietsers. Dat bleek in 2007 bij een groot ongeval, waarbij een auto inreed op dertien leerlingen van de Gomarus. Sommigen van hen hebben blijvend letsel opgelopen.

Na het ongeval is besloten dat er iets aan de Vlietskade moest gebeuren en dat resulteert in het nieuwe fietspad, dat zes jaar na dato eindelijk klaar is. Waarnemend burgemeester van Giessenlanden, Werner ten Kate, zei daarom ook dat hij met een dubbel gevoel zat bij de opening: ,,Ik ben blij dat het fietspad klaar is, maar moet ook terugdenken aan het ongeluk. Dat mag niet nog een keer gebeuren. We mogen blij zijn dat we nu een veilig fietspad hebben.”

Het fietspad voorziet in een duidelijke behoefte, vertelde Ten Kate. ,,Een aannemer vertelde me dat je bij nieuwe fietspaden vaak de fietsers moet aansporen het te gebruiken, omdat ze hun oude route gewend zijn. Dit fietspad werd al gebruikt door fietsers, voor het officieel klaar was.”

Toch is de weg niet helemaal klaar. Bij de opening hebben de provincie en de Waterschappen Hollandse Delta en Rivierenland een samenwerkingsovereenkomst ondertekend, om ook in de komende jaren de veiligheid voor fietsers te waarborgen, door veilige fietspaden aan te leggen.

Waterschap Rivierenland is betrokken in deze regio, omdat het de wegen buiten de bebouwde kom beheert en onderhoudt.

Tijdens de fietstocht over de Vlietskade bleek al dat de weg nog niet helemaal klaar is. Bij de spoorwegovergang is de voorrangssituatie nog onduidelijk en er ligt nog geen fietspad bij station Arkel. Daar moet er in samenwerking met ProRail nog een weg worden aangelegd. Ook loopt er een onderzoek naar de kruising bij de Haarweg en de Vlietskade. En bij de Damseweg in Gorinchem is de gemeente reeds bezig met een nieuw fietspad.

Genoeg plannen voor de toekomst. Wethouder Arjen van Rijsdijk van Gorinchem zei dat er in het verleden weinig aandacht was voor het fietsbeleid. ,,Daar valt nog veel te doen. We merken dat er een toename van het fietsverkeer is.”

Beste inzender,

Voor het insturen van aankondigingen/agendaberichten en verslagen van gebeurtenissen voor deze krant én nieuwssite kunt u het beste gebruik maken van het daarvoor bestemde invulformulier op de website.

Vanaf heden graag deze berichten niet meer naar dit mailadres sturen, maar via het formulier op de website aanbieden.

Klik op de onderstaande link van de pagina Deel je nieuws op onze lokale nieuwssite om via het invulformulier een aankondiging of verslag (eventueel voorzien van foto's en/of video) te publiceren.

Dit bericht wordt op de website geplaatst én de redactie maakt een keuze uit alle ontvangen berichten voor eventuele plaatsing in de krant.

De link naar Deel je nieuws:

http://www.destadgorinchem.nl/deeljenieuws <http://www.destadgorinchem.nl/deeljenieuws>

Met vriendelijke groet,

De redactie

advertentie
advertentie