6 december 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM- Een aantal weken geleden schonk een inwoonster van Gorinchem een karabijn, een geweer, twee bajonetten en een sabel aan het Gorcums Museum. De voorwerpen waren 25 jaar eerder tijdens baggerwerkzaamheden gevonden en zijn waarschijnlijk afkomstig uit de tweede wereldoorlog. Onderzoek bevestigt deze theorie, althans in het geval van het geweer en de karabijn.

Door Gerard Droog

Tussen pijlpunten, daterend uit eind veertiende, begin vijftiende eeuw, afkomstig uit de tijd van de heren van Arkel, liggen op een witte tafel een aantal relikwieën uit de tweede wereldoorlog uitgestald. Althans daar gaat Martin Veen, beheerder van het Gorinchems gemeentelijk depot van bodemvondsten van uit. Het gaat om een karabijn, een geweer, twee bajonetten en een sabel, een schenking van een inwoonster van Gorinchem een paar weken geleden aan het Gorcums Museum.

,,Ik werd benaderd door Rob Kreszner, directeur van het museum, met de vraag om er eens naar te kijken,” begint Veen. ,,Ondanks dat Gorinchem lang een garnizoensstad is geweest, ook tijdens de tweede wereldoorlog, zijn wapenvondsten uit die tijd relatief zeldzaam en uniek te noemen.” Volgens de schenkster had zij het ?wapentuig’ na baggerwerkzaamheden in de Vluchthaven, 25 jaar geleden gekregen. ,,Ik betwijfel of het uit de Vluchthaven afkomstig is,” gaat Veen verder. ,,In die periode hebben daar geen baggerwerkzaamheden plaatsgevonden. Wel in de Lingehaven, wat volgens mij meer in aanmerking komt als vindplaats.”

Veen acht het niet ondenkbaar dat soldaten de wapens na de capitulatie op 15 mei 1940 hebben gedumpt uit voorzorg dat deze in handen van de bezetter zouden komen.

Uit een onderzoek van dr. Arjan Bosman is inmiddels komen vast te staan dat de karabijn, het geweer en beide bajonetten inderdaad afkomstig zijn uit de tweede wereld oorlog. Het zou gaan om een zogenaamd M95 geweer, kaliber 6.5 en een karabijn M95-3, die sinds 1895 in gebruik waren bij de landmacht.

De sabel kan volgens het rapport niet direct gelinkt worden aan de tweede wereldoorlog. In 1813 bezette Napoleon, op de vlucht voor Russische en Pruisische troepen, de arkelstad om een veilige terugkeer van zijn leger richting zuiden te waarborgen. Bosman houdt in zijn onderzoek een aantal opties open: ,,De sabel kan met de belegering van Gorinchem in 1813 samenhangen, maar ook daarna, toen Gorinchem een belangrijke militaire plaats was, waren deze ruimschoots aanwezig.”

Beste inzender,

Voor het insturen van aankondigingen/agendaberichten en verslagen van gebeurtenissen voor deze krant én nieuwssite kunt u het beste gebruik maken van het daarvoor bestemde invulformulier op de website.

Vanaf heden graag deze berichten niet meer naar dit mailadres sturen, maar via het formulier op de website aanbieden.

Klik op de onderstaande link van de pagina Deel je nieuws op onze lokale nieuwssite om via het invulformulier een aankondiging of verslag (eventueel voorzien van foto's en/of video) te publiceren.

Dit bericht wordt op de website geplaatst én de redactie maakt een keuze uit alle ontvangen berichten voor eventuele plaatsing in de krant.

De link naar Deel je nieuws:

http://www.destadgorinchem.nl/deeljenieuws <http://www.destadgorinchem.nl/deeljenieuws>

Met vriendelijke groet,

De redactie

advertentie
advertentie