Sixties: Sex in de Roxy

7 december 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - INTRO

Het doel van de seksuele revolutie in de jaren ‘60 was om taboes op seksueel gebied te doorbreken. Phil Bloom verscheen geheel naakt op televisie in het programma Hoepla en in de bioscoop werden erotisch getinte films niet langer geschuwd. Zo stond eind jaren ’60 het Roxy Theater aan de Appeldijk te boek als een sextempel, waar wekelijks wel een erotische rolprent werd gedraaid. ‘De schijnbaar nimmer eindigende behoefte aan films waarin de sexualiteit –hoe dan ook- een hoofdrol speelt wordt in Gorcum bevredigd door Roxy’, aldus een krantenbericht uit juni 1969. ‘Het gebodene varieert van voorlichtingsfilms of wat zich daar voor uitgeeft tot onverhulde erotische toestanden die maar op het nippertje aan des censor’s schaar ontkomen, omdat zij de pornografiegrens naderen of overschrijden.'

De films werden rechts van de bioscoopingang in de vitrines aangekondigd met kleine pikante foto’s, waarvan ontblote vrouwelijke lichaamsdelen toch nog met een zwart balkje werden bedekt. Dit was van tevoren gedaan door de landelijke keuring, maar die liet, volgens toenmalig Roxy Theater eigenaar Piet de Witte, veel toe.

Het filmpubliek bestond vaak uit een gelijk aantal mannen en vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van boven de dertig jaar. Ondanks dat de dames meestal lang moesten wachten op een strippende man, gingen zij toch vaak naar deze sexfilms; veel alternatieven waren er immers nog niet. Veel jeugd kwam er echter niet. ,,Ik denk dat jongeren al te veel gewend zijn in de tijd waarin we leven", legde De Witte toen uit.

advertentie
advertentie