Gemeente snijdt in cultuureducatie

20 december 2013 om 00:00 Nieuws

‘We moeten nieuwe geldstromen vinden

GORINCHEM - Een ton minder subsidie voor theater De Nieuwe Doelen. Dat maakt het college van burgemeester en wethouders bekend nadat zij definitief het cultuurbudget voor het nieuwe jaar vaststelde. Het is slechts een greep uit de bezuinigingen die de gemeente Gorinchem moet doen op cultuurvlak.

Door Marjanne Dijkstra

Ook een belangrijke wijziging in de nieuwe begroting is dat er 20.000 euro minder beschikbaar is voor cultuureducatie. In totaal is er 2.226.000 euro begroot voor cultuur voor 2014, aldus het 'Toekomstbeeld Cultuur Gorinchem 2013-2018', dat de gemeenteraad in oktober al vaststelde. Het college nam de verdeling van het budget onder de loep en wijzigde nog wat zaken. Het budget voor kleine culturele initiatieven in 2014 blijft hetzelfde.

Spreekkamer

Ook voegt het college een budget van 50.000 euro toe om nieuwe burgerinitiatieven op het culturele vlak een kans te geven zich te bewijzen en initiatiefnemers zo nodig te ondersteunen. Komend jaar wordt regelmatig geëvalueerd of de zogenoemde Spreekkamer bijdraagt aan het Toekomstbeeld. In het nieuwe jaar gaat de gemeente in samenspraak met de culturele partners en de gemeenteraad het nieuwe subsidiebeleid vormgeven en het Toekomstbeeld verder uitwerken.

Creatief

Wethouder van Cultuur Marcel Doodkorte: ,,Deze verdeling van het cultuurbudget biedt de basis voor het behoud en het uitbouwen van datgene wat we in het toekomstbeeld hebben geformuleerd waarbij we recht doen aan de motie van de gemeenteraad om ervoor te zorgen dat kleine culturele initiatieven in 2014 kunnen blijven bestaan." Doodkorte beaamt dat bezuinigen nooit leuk is. ,,We hebben met elkaar vastgesteld dat in 2014 en ook voor de langere termijn, een ruim budget voor de culturele sector beschikbaar blijft. Daarbij doen we een beroep op alle participanten om vooral creatief te blijven, te zoeken naar besparingen en nieuwe geldstromen te vinden.”

Lees meer over de bezuinigingen bij De Nieuwe Doelen op pagina 5.

advertentie
advertentie