De Nieuwe Doelen verliest een ton

20 december 2013 om 00:00 Nieuws

Van Wijk: ‘Het is sneu voor de stad’

GORINCHEM - Theater De Nieuwe Doelen krijgt 100.000 euro minder van de gemeente. Directeur van het theater, Rob van Wijk, is daar niet gelukkig mee. ,,Natuurlijk weten we al een tijdje dat dit eraan komt, de bezuinigingsbedragen waren al vastgesteld, maar hoe pakt dat dan uit in de verdeling? Dat weten we nu.”

Door Marjanne Dijkstra

Van Wijk legt verder uit: ,,We zullen nog creatiever om moeten gaan met geld en middelen. Op het moment zijn we druk bezig met het programma voor 2014-2015. Omdat we altijd zo ongeveer een jaar vooruit werken, hebben we met een verlaagd budget rekening gehouden."

Dorpsactiviteiten

Het theater krijgt van de gemeente in het nieuwe jaar 530.000 euro aan subsidie. Het college verlangt als tegenprestatie dat De Nieuwe Doelen in 2014 minimaal een gelijk aantal dorpshuisactiviteiten, zoals culturele verhuur aan maatschappelijke instellingen, organiseert als in 2013. Het aantal culturele voorstellingen wordt naar beneden bijgesteld. Volgens Van Wijk is het niet alleen De Nieuwe Doelen die daar wat aan kan doen. ,,Het is ook wat uit de markt komt. Onze locatie is altijd beschikbaar, maar het is het aanbod wat de markt maakt. En of we alle verplichtingen kunnen aangaan, blijft ook de vraag." Doodkorte meldt over de dorpshuisactiviteiten: ,,De amateurkunsten (dorpshuisfunctie) vallen onder de kleine culturele initiatieven en daar is, zoals afgesproken met de politiek, niet op gekort, ook niet in aantallen. Wij gaan ervan uit dat De Nieuwe Doelen voor de professionele podiumkunsten efficiency en besparingen vindt in de bedrijfsvoering en de afspraken die zij maakt met de impresariaten."

‘t Pand

De subsidie voor het andere Gorinchemse theater, Theater ’t Pand, blijft voor 2014 hetzelfde als in 2013, namelijk 32.997 euro. Waarom er niet in hun budget wordt gesneden legt Doodkorte desgevraagd uit: ,,Theater ’t Pand wordt gezien als een klein initiatief volgens de aangenomen motie in de begrotingsraad van 5 november ‘Toekomstbeeld Cultuur’ (PvdA, VVD, D66 en GroenLinks), waarbij het college onder andere is gevraagd om ervoor zorg te dragen dat kleine culturele initiatieven in het overbruggingsjaar 2014 kunnen bestaan.”

Sneu

Van Wijk noemt de bezuinigingen op cultuur 'een slechte zaak'. ,,Maar het is zoals het is. De gemeente moet keuzes maken. Vanaf maart zit er echter weer een heel ander college in een andere samenstelling en misschien werkt dat in ons voordeel. Het is vooral bijzonder sneu voor de stad; het gaat hier om wat je met elkaar als gemeenschap doet, wat het leuker maakt. Wij zijn met steun van het bedrijfsleven heel hard bezig om aan al onze verplichtingen te kunnen voldoen.”

advertentie
advertentie