Gemeente in de fout bij renovatie vestingwerken

23 december 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De gemeente Gorinchem heeft de grondwerkzaamheden nabij de Dalempoort, die begin oktober zijn gestart, moeten staken. De bedoeling was om deze werkzaamheden nog dit jaar af te ronden, maar als gevolg van onenigheid met de pachter, Kees van den Berg, worden deze voor onbepaalde tijd uitgesteld. De gemeente hoopt de werkzaamheden aan de Dalemwal nu in de loop van volgend jaar te kunnen afronden, zo laat een woordvoerder weten.

Door Gerard Droog

Het Dalembolwerk, bastion VIII, maakt deel uit van de vesting Gorinchem. De restanten van de traversen aan de buitenzijde van het bastion spreken volgens de gemeente in de huidige situatie weinig tot de verbeelding. Daarom werd besloten de taluds aan te scherpen, waardoor de kenmerkende onderdelen van de vestingwerken weer in hun volle glorie te zien zijn. Waar het gemeentebestuur zich echter in verslikte, was dat de grond al ruim 30 jaar verpacht wordt aan Kees van den Berg. De Dalemer onderhoudt het grasland buiten de vestingwerken en gebruikt het gemaaide gras onder andere voor zijn paardenhouderij in Dalem. Volgens een woordvoerder van de gemeente was juist voor deze periode gekozen om de werkzaamheden uit te voeren omdat er in dit seizoen toch geen gras van het land gehaald wordt. Volgend jaar hoopt de gemeente de werkzaamheden te voltooien.

Een heel andere mening is Kees van den Berg toegedaan. ,,Ik was compleet verrast toen ik langs mijn pachtgrond reed en daar werklui aan het werk zag," laat hij weten. ,,Ik ben door de gemeente nergens in gekend en dat terwijl ze op het gemeentehuis dondersgoed weten dat ik het land al 30 jaar pacht van de gemeente en trouw ieder jaar mijn pacht aan hen overmaak. Waarschijnlijk hebben ze zitten slapen, anders kan ik het niet verklaren. Ik heb direct mijn auto voor de ingang van het terrein gezet. Er kwam zelfs politie aan te pas en pas na lang praten heb ik kunnen uitleggen dat men onrechtmatig op mijn pachtgrond aan de slag was gegaan. Het is net alsof de verhuurder van je huis zonder toestemming het huis betreedt. Een volslagen illegale actie en in mijn geval in strijd met de pachtwet."

De gemeente heeft de werkzaamheden per direct stop gezet en de pachtgrond in de oude staat terug gebracht, volgens Van den Berg en heeft tevens excuus aangeboden, maar daarna niets meer van zich laten horen. ,,Als ze volgend jaar alsnog de werkzaamheden willen voltooien, zullen ze toch eerst met mij contact op moeten nemen. Wat me nog het meest steekt in deze situatie is dat de gemeente veel geld in de voorbereiding, uitvoering en nu ook nog eens het herstel heeft gestoken. Dat kun je in deze tijden van bezuinigingen toch niet uitleggen aan je inwoners."

Woordvoerder Manon Ensink van de gemeente erkent ruiterlijk dat er een fout is gemaakt. ,,De heer van den Berg heeft gelijk. Het is onze fout en wij hadden vooraf met hem in contact moeten treden. Direct nadat de heer van den Berg ons wees op het feit dat wij onrechtmatig op zijn pachtgrond bezig waren, hebben wij de werkzaamheden stil gelegd en hem onze excuses aangeboden. Na de jaarwisseling nemen wij contact met hem op. Ik heb goede hoop dat wij er dan samen gaan uitkomen."

advertentie
advertentie