Rivas Sportgeneeskunde onmisbare schakel in revalidatie

27 december 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Op maandag 23 december hield de afdeling Sportgeneeskunde van het Rivas tijdens de Poort6 Champions Cup weer een presentatie waar veel sportverzorgers, fysiotherapeuten en overige belangstellenden bij aanwezig waren. Zaken als het voorkomen en behandelen van sportblessures stonden tijdens presentatie centraal.

Door Gerard Droog

De afdeling Sportgeneeskunde bestaat al 27 jaar en is voortgekomen uit de groeiende behoefte aan gespecialiseerde zorg in de sport. In de loop der jaren is het niveau van deze zorg enorm gestegen. In het team, dat is gevestigd in het Gorcumse Beatrixziekenhuis, is de hele sportzorgketen vertegenwoordigd. Gespecialiseerde fysiotherapeuten en beweging wetenschappers, twee sportartsen en een in sportletsel gespecialiseerde orthopedisch chirurg leveren sportzorg op hoog niveau. ,,Dat wij voor de negende keer tijdens de Champions Cup een presentatie geven," begint sportarts Rhijn Visser, ,,wil niet zeggen dat wij ons alleen met voetbal gerelateerde blessures bezig houden. Vanuit de regio, maar ook daarbuiten weten veel sporters uit andere takken van sport zoals waterpolo, atletiek, korfbal en volleybal ons te vinden."

,,Naast behandelen en begeleiding tijdens de revalidatie," gaat sportfysiotherapeut Mariska Veldheer verder, ,,kan een geblesseerde sporter de hele week bij een van de fysiotherapeuten terecht. Die zorgt er dan voor dat die direct op de goede plek en bij de juiste persoon terecht komt. Dus geen ruis op de lijn, maar direct adequate hulp." Raymond Nelis is als orthopedisch chirurg, met als specialisatie sportorthopedie, sinds anderhalf jaar betrokken bij de afdeling Sportgeneeskunde van het Rivas. De rol van de oud-eerste elftal speler van vv Woudrichem in de sportzorgketen is het stellen van diagnoses, informatieverstrekking, behandelen en opereren. "In dat laatste, het opereren, ligt vooral mijn toegevoegde waarde," laat hij weten.

,,Blessures zijn vaak aan een sport gerelateerd. Bij voetballers zijn dat vaak enkel en knie klachten, bij waterpolo de schouder en bij korfbal de knie en achillespezen. Vooral de knie en de schouder zijn gecompliceerde gewrichten. Sporters willen graag zo snel mogelijk weer actief zijn, maar vergeten vaak dat een goede revalidatie, en daar ook de tijd voor nemen, problemen in de toekomst kunnen voorkomen. Daarin kunnen wij als afdeling Sportgeneeskunde, waarin alle facetten zijn vertegenwoordigd, een grote rol in spelen."

Meer informatie: Rivas Sportgeneeskunde (0183)-644392.

advertentie
advertentie