'Gorinchem zel kleur moeten bekennen'

3 februari 2014 om 00:00 Nieuws

HOORNAAR - De Giessenlandse fractievoorzitters Bert Snoek (VVD) en Berend Buddingh'(PvdA) roepen hun collega gemeentebestuurders in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden op om over hun eigen schaduw heen te springen en onomwonden te kiezen voor twee gemeenten. In een ingezonden brief verzoeken zij de commissie Schutte een extra variant mee te nemen in het eindadvies. Snoek en Buddingh' gaan daarbij voor een Alblasserwaard gemeente van zo'n 95.000 inwoners en een Vijfheerenlanden gemeente van 65.000 inwoners. Beide fractievoorzitters constateren dat vooral de gemeente Gorinchem kleur zal moeten bekennen om de gewenste richting in te gaan.

,,Als fractievoorzitters van de twee grootste partijen in Giessenlanden willen we onze collega's graag een handje helpen en de commissie Schutte een extra optie aanbieden. We gaan er daarbij van uit dat iedereen beseft dat je elkaar bij een opschaling nodig hebt en de kracht van stad en platteland moet verenigen om het maximale voor de burgers te bereiken. Je moet daarbij lef tonen en het eigen pluche vergeten," schrijven zij in hun brief.

,,Wij zouden gaan voor twee gemeenten. Een gemeente Alblasserwaard bestaande uit Molenwaard, Hardinxveld-Giessendam, Giessenlanden en Gorinchem (inwoneraantal ca. 95.000). En een gemeente Vijfheerenlanden bestaande uit Leerdam, Vianen, Zederik en (eventueel) Lingewaal (inwoneraantal ca. 65.000). Beide gemeenten hebben voldoende massa voor daadwerkelijke bestuurskracht. Beide gemeenten vormen een geografisch natuurlijke entiteit. Beide gemeenten kennen de verbinding tussen rood en groen die de krachten bundelt, waarbij afgestapt wordt van de aloude strijd tussen stad en platteland."

Verder schrijft het tweetal: ,,Wat er voor moet gebeuren? Politici moeten over hun schaduw heen springen. Ook in tijden van verkiezingen. En durven kiezen. En echt, de Nieuwe Doelen gaat niet dicht omdat er enkele extra raadsleden van confessionele huize aanschuiven, maar omdat het blijkbaar te duur is en er goed gekeken moet worden naar de exploitatie-opzet. Overigens denken we dat een volwaardig theater gewoon open blijft in de nieuwe gemeente, want cultuur is belangrijk voor de samenleving en mag best wat kosten. En nee, er blijft gewoon respect voor de mensen die zondag hun kerk willen bezoeken, ook al kun je in die nieuwe gemeente, elders, op hetzelfde moment brunchen in de vesting Gorinchem. Dat is niet alleen een reëel beeld anno 2014, maar ook sterk toekomstgericht. Kortom, een buitengewoon perspectiefrijk vooruitzicht, beter voor de inwoners, sterker op de bestuurlijke kaart. Commissie Schutte spreekt u uit."

advertentie
advertentie