Dierenzorggroep stapt over op nieuw vaccin ziekte van Weil

5 april 2014 om 00:00 Ondernemend

Alle Dierenzorggroep Dierenklinieken stappen over op een nieuw vaccin voor honden tegen de ziekte van Weil. Deze aandoening, ook wel Leptospirose genoemd, is een potentieel dodelijke bacteriële aandoening bij zowel mens als dier, die tevens van dier op mens overdraagbaar is. Onderzoek heeft aangetoond dat meer varianten van deze bacterie in West-Europa een rol spelen dan de twee bacteriesoorten waar op dit moment tegen gevaccineerd wordt. Daarom is een nieuw vaccin op de markt gebracht die tegen twee extra varianten van Leptospirose beschermt. De Dierenzorggroep gaat met deze ontwikkeling mee en neemt het nieuwe vaccin in het assortiment op. De prijzen van de verschillende entingen veranderen niet, maar het nieuwe vaccin moet eenmalig na drie weken herhaald worden. Hiervoor geldt een actietarief van €17.50.

De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een groep bacteriën genaamd leptospiren. Deze bacteriën worden in de urine van besmette dieren (onder andere honden, muizen en ratten) uitgescheiden. Een hond raakt besmet doordat leptospiren vanuit de leefomgeving via wondjes of de slijmvliezen het lichaam van de hond binnendringen. In sommige gevallen blijven de symptomen beperkt tot verminderde eetlust, braken en koorts. Het ziektebeeld kan echter ook verergeren, onder andere tot ernstig nierfalen. Een hond met leptospirose heeft intensieve medische zorg nodig. Bij niet-gevaccineerde dieren heeft een ernstige leptospirose-infectie vaak een dodelijke afloop. Door jaarlijks te vaccineren bouwen honden de noodzakelijke weerstand op en vermindert de kans dat een hond ziek wordt.

Dierenziekenhuis Gorinchem is onderdeel van de Dierenzorggroep, een organisatie bestaande uit 15 samenwerkende dierenklinieken. In Gorinchem verlenen drie dierenartsen en zes assistentes eerste- en tweedelijns diergeneeskundige zorg voor gezelschapsdieren. De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur. Daarnaast is de kliniek 24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen. De kliniek werkt met spreekuur op afspraak. Dierenziekenhuis Gorinchem is te bereiken op 0183 624637 of per email via gorinchem@dierenzorggroep.nl.

advertentie
advertentie