Aswoensdagviering in Dalemse Kerk

13 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Aswoensdagviering in Dalemse Kerk

Ook dit jaar houdt het Open Pastoraat een Aswoensdagviering. Deze korte dienst wordt op woensdag 5 maart om 20.00 uur gehouden in de sfeervolle Dalemse Kerk aan de Merwededijk te Gorinchem.

Op Aswoensdag begint de veertigdagentijd, een periode die tot Pasen duurt, een tijd van bezinning, van vasten, van inkeer. Centraal staat de as, teken van rouw maar ook als teken van groeikracht, van nieuw begin.

Oorspronkelijk was Aswoensdag een dag van boetedoening, waarop de gelovigen een kruisje van as op het voorhoofd kregen getekend. Deze as is het overblijfsel van verbrande palmtakken, die het jaar daarvoor gebruikt werden voor de viering op Palmzondag. De takken waren het teken van overwinning, de as verbeeldt nederigheid en berouw. Het gebruik stamt uit de tiende eeuw. In die veertig dagen voor Pasen leefden de mensen heel sober, er werd alleen het hoogstnoodzakelijke gegeten.

Het herinnert aan een verhaal uit de bijbel waarin Jezus veertig dagen in de woestijn doorbracht zonder eten en drinken. As is een teken van menselijke gebrekkigheid en sterfelijkheid. As is ook een teken van nieuw leven. In vroegere tijden werd met as gewassen: as heeft een reinigende kracht. Ook het afbranden van de stoppels op akkers maakt de grond vruchtbaar. As reinigt en geeft kracht tot nieuw leven.

Van harte welkom!

advertentie
advertentie