Carnaval in Gorinchem

23 februari 2014 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Nog maar een paar daagjes wachten en dan is het zover: Gorinchem wordt Bliekenstad. En dat betekent maar één ding: Feest! Ook dit jaar is er weer van alles te doen en loopt de agenda bijna over van activiteiten en evenementen.

Donderdag 27 februari, om 19.11 uur, viert de Stadsprins carnaval in Huize Steijndeld. Prins Jacobus I en Prinses Baukje vieren, zoals voorgaande jaren, carnaval met de ouderen in Huize Steijndeld. Stichting Gorcums Carnaval neemt zelfs Tante Co op Zolder en DJ Bertus mee; zij zullen de avond muzikaal gaan verzorgen.

Vrijdag 28 februari, om 18.11 uur, vindt de sleuteloverhandiging plaats. Er wordt verzameld in cafe 't Hoekje, vanwaar vertrokken wordt naar het oude Stadhuijs op de Grote Markt. Op het balkon wordt vervolgens de sleutel van de stad aan de Stadprins Jacobus I overhandigd. Gorinchem heet vanaf dat moment Bliekenstad en de Grote Markt is dan het Aai de Mauwerdplein

Op vrijdag, vanaf 19.11 uur, vindt tevens het minder validecarnaval plaats. De 35ste editie, wederom verzorgd door cv de Leurschoppers, zal wederom garant staan voor een unieke feestavond waar mindervaliden en hun begeleiders uit de gehele regio welkom zijn. Vanaf 19.00 uur opent de Speelwaghen in de Knipsteeg in Gorinchem haar deuren en is iedereen van harte welkom. De toegang is gratis en om 20. 00 uur start de feestavond. Ook dit jaar zijn er weer vele artiesten en blaaskapellen bereid gevonden om op te treden. Wie dat zijn, blijft een verassing. Meer informatie over deze avond via Andries de Swart: 0183-634852 of 0651532466.

Zaterdag 1 maart, vanaf 13.11 uur, start vanaf de Schelluinsestraat de optocht. Om 14.11 uur hoopt de stoet aan te komen op het Aai de Mauwerdplein voor het defilé. Andries de Swart zorgt voor de muziek en kondigt de verenigingen aan die met de Bliekensteedse Optocht mee doen. Aansluitend is er het pleinfeest.

Zondag 2 maart, vanaf 12.11 uur, is het carnaval voor kinderen. Verzamelen in de Speelwaghen. Hier worden de kinderen in groepen verdeeld, dus kom op tijd. Hier vandaan vertrekken de kinderen met hun ouders naar de deelnemende horeca. In elke horeca gelegenheid wordt er wat georganiseerd voor de kinderen. De deelnemende horeca gelegenheden zijn is café 't Uijltje, café 't Hoekje, Losss en de Speelwaghen.

Vanaf 19.11 uur vindt op zondag de Amsteldweil plaats. Carnavallisten verzamelen zich om 19.00 uur in de residentie van de stadsprins (café 't Hoekje). Dan is er een tapwedstrijd in diversen horeca gelegenheden van Bliekenstad ('t Hoekje,'t Uijltje.de Speelwaghen,Losss en Kees Eten en Drinken). Het gaat om de mooiste biertjes en in de snelste tijd. Wie zal dit jaar Esther Bergman verslaan? Zij heeft de afgelopen drie jaar de wedstrijd gewonnen. De volgorde van de horeca is onbekend (alleen de Amsteldweil commissie weet deze).

Op maandag 3 maart vindt de Maandagdweil plaats. Om 11.11 uur verzamelen bij Kees Eten en Drinken. Carnavallisten gaan dweilen met de prins. Een dweilorkest is uiteraard aanwezig. Carnavallisten gaan de diversen horeca af, maar de volgorde van de horeca is wederom onbekend.

De Sleutelteruggave vindt op dinsdag 4 maart plaats. In de Speelwaghen wordt de stadsleutel weer terug gegeven aan burgemeester Barske. Dit zal gebeuren om 17.11 uur. Iedereen is welkom. 's Avonds vindt de Ontmanteling plaats in de residentie van de stadsprins. Hier wordt hij ontdaan van zijn taken en gaat eenieder weer door het leven als een simpele burger van Gorinchem. Aanvang: 20.11 uur.

advertentie
advertentie