Column Folkers Advocaten

23 februari 2014 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Problemen met uw werkgever? Een product dat niet aan de eisen voldoet? Een geschil over de uitleg van een (zakelijke) overeenkomst? In deze en andere gevallen kunt u gratis juridisch advies vragen via deze krant. Doormiddel van deze vaste column in de Stad Gorinchem geven wij, de advocaten van Folkers Advocaten, antwoord op juridische vragen van lezers.

Vraag van de week: Door ziekte ben ik al geruime tijd niet meer in staat om mijn werkzaamheden te verrichten voor mijn werkgever. Heeft mijn werkgever nu het recht om mij zomaar te ontslaan? Ik heb een contract voor onbepaalde tijd.

Antwoord: Wanneer u door ziekte niet in staat bent uw werkzaamheden te verrichten, heeft u reeds de nodige kopzorgen die u bezig houden. U verkeert immers in een onzekere positie en het is voor u op dat moment niet duidelijk wat de toekomst u gaat brengen. Mede vanwege voornoemde gedachte, is er in de wet een opzegverbod bij ziekte opgenomen, hetgeen u aanzienlijke bescherming biedt. Eén en ander neemt niet weg dat, ook al bent u arbeidsongeschikt tot het verrichten van werkzaamheden, de werkgever onder bepaalde omstandigheden toch de arbeidsovereenkomst kan beëindigen. Een dergelijke situatie doet zich onder andere voor wanneer een dringende reden ontstaat op grond van artikel 7:678 BW voor uw werkgever om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

De werkgever heeft gedurende de re-integratie de taak om u als ‘zieke’ werknemer zo goed mogelijk te laten re-integreren binnen de onderneming. Net als u, is de werkgever verplicht om zijn medewerking te verlenen aan de re-integratie, om u op deze wijze zo optimaal mogelijk te laten functioneren binnen de onderneming. Daarbij dient de werkgever bijvoorbeeld na te gaan of het verrichten van passende arbeid bij de onderneming tot de mogelijkheden behoort, of eventueel bij een andere werkgever, het zogenoemde re-integratie op het tweede spoor, tot de mogelijkheden behoort.

Terugkomend op de door de lezer gestelde vraag, heeft de werkgever niet zomaar ‘het recht’ om u te ontslaan vanwege uw ziekte, nu er op grond van artikel 7:670 BW een opzegverbod, in ieder geval voor de duur van 2 jaar, op uw arbeidsovereenkomst rust. Echter, dit neemt niet weg dat in bepaalde gevallen dat anders kan liggen. Mocht uw werkgever u willen ontslaan tijdens ziekte dan is het verstandig u te laten bijstaan door één van onze advocaten.

Wilt u meer weten over deze of andere onderwerpen? U kunt vrijblijvend en kosteloos contact opnemen met één van onze advocaten.

Ook hebben wij iedere tweede en vierde donderdag van de maand gratis (ook telefonisch) spreekuur van 18:00 uur tot 20:00 uur. Indien u hiervan gebruik wilt maken, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen. Ons kantoor is te bereiken op telefoonnummer: 0183-745340.

advertentie
advertentie