Sociaal wijkteam Gorinchem van start

24 februari 2014 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Wethouder Welzijn Jack Oostrum en Jan Slappendel, manager Zorgkantoren Coöperatie VGZ, geven woensdag 26 februari het officiële startsein in het stadhuis voor de pilot sociaal wijkteam ‘wijkgericht denken en doen’. De gemeente en Coöperatie VGZ kiezen hiermee voor een gezamenlijke aanpak op het brede terrein van zorg, welzijn en ondersteuning. Het sociaal wijkteam start haar activiteiten vanaf 1 maart in de binnenstad en in de Lingewijk.

Doel van het sociaal wijkteam is om zorg en welzijn anders te organiseren voor de inwoners: dichterbij en efficiënter, opdat de inwoners langer thuis kunnen blijven wonen. De partijen gaan uit van de eigen kracht van de mensen en hun sociale omgeving. Het sociale team gaat actief met de inwoners op zoek naar oplossingen. Daarbij wordt bekeken of bijvoorbeeld familie, vrienden of buren van de inwoners een rol kunnen spelen bij het versterken van hun zelfredzaamheid. Dit gebeurt altijd in nauw overleg met de inwoner. Verder wordt uitgezocht welke beschikbare voorzieningen in de wijk ingezet kunnen worden voordat een zorgtraject start. De focus ligt op complexe (gezins)problematiek.

Het sociaal wijkteam in Gorinchem bestaat uit medewerkers van verschillende organisaties die nauw met elkaar samenwerken, zoals een medewerker van Bureau Jeugdzorg, een consulent van MEE Alblasserwaard/Vijfheerenlanden, een zorgadviseur van de gemeente, een wijkverpleegkundige en een maatschappelijk werker van Rivas. Het team kan ook gebruik maken van specialistische kennis buiten het team. Zo worden met verschillende organisaties afspraken gemaakt, waaronder de Regionale Sociale Dienst Alblasserwaard Vijfheerenlanden. Ook zoekt het sociaal wijkteam nauwe aansluiting met huisartsen en andere zorgverleners waar mensen zonder verwijzing terecht kunnen.

Vanwege de groei in uitgaven voor de zorg, heeft het kabinet plannen ontwikkeld om de zorg ook voor toekomstige generaties betaalbaar en beschikbaar te houden. Het kabinet gaat daarbij ondermeer uit van een goede samenwerking tussen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren. Vanaf 2015 krijgen gemeenten grotere verantwoordelijkheden op het gebied van zorg, werk en inkomen (jeugd, AWBZ/Wmo, Participatiewet). De gemeente Gorinchem wil daar tijdig en goed op inspelen. Ook moet daarbij gekeken worden hoe de zorg effectiever geregeld kan worden. Via de pilot willen de partijen onderzoeken of het sociaal wijkteam een geschikt instrument is om mede invulling te geven aan de nieuwe verantwoordelijkheden.

De pilot met het sociaal wijkteam in Gorinchem eindigt in oktober van dit jaar en wordt daarna geëvalueerd. In de hele regio Alblasserwaard Vijfheerenlanden vinden pilots plaats rondom de sociale team, zoals in de gemeente Leerdam. Afgesproken is dat ervaringen en leermomenten op regionale schaal worden gedeeld.

advertentie
advertentie