Voorlichting moet babysterfte terugdringen

24 februari 2014 om 00:00 Nieuws

'Kwetsbare zwangerschappen eerder signaleren'

GORINCHEM - Babysterfte en afwijkingen bij pasgeborenen moeten worden teruggedrongen. De cijfers die bij deze problemen horen zijn al jarenlang relatief hoog in vergelijking met landen om ons heen. In de regio Zuid Holland Zuid gaat het per jaar om 950 kindjes met een afwijking en 19 sterven in het eerste levensjaar. Het nieuwe programma Prenatale Voorlichting van de Dienst Gezondheid & Jeugd, dat 25 februari start, moet daar verandering in brengen.

Door Marjanne Dijkstra

Projectleider Janka Smeitink legt uit: ,,Een op de zes kinderen heeft belangrijke gezondheidsproblemen. We onderscheiden vier problemen; een aangeboren afwijking, vroeggeboorte, een laag geboortegewicht ten opzichte van de zwangerschapsduur of een slechte apgarscore. De eerste drie problemen kunnen we beïnvloeden door preventie en betere begeleiding in de zwangerschap. Dat kan heel simpel zijn door het slikken van foliumzuur; veel vrouwen weten niet dat ze met het slikken daarvan al moeten beginnen voor ze zwanger worden. Het helpt bepaalde aangeboren afwijkingen voorkomen. Ook over een gezonde leefstijl, dus geen stress, roken of alcohol, moet meer voorlichting komen."

Met het nieuwe programma worden zwangere vrouwen tijdens drie bijeenkomsten voorgelicht over de zwangerschap, de bevalling en de eerste periode na de bevalling. De voorlichting wordt verzorgd door verloskundigen en verpleegkundigen. Smeitink: ,,Voorlichting tijdens de zwangerschap heeft een positief effect op de gezondheid van moeder en kind. We willen de zwangeren bereiken via de verloskundigen, gynaecologen en huisartsen. Voor een zwangere is een verloskundige een hele betrouwbare persoon, het heeft meer nut dan alleen een foldertje in een rekje. De drie doelstellingen van het programma zijn het ontwikkelen en uitvoeren van alle voorlichting, het verbeteren van het netwerk rond kwetsbare zwangerschappen en het inzetten van een signaleringssysteem om die kwetsbare zwangerschappen eerder naar voren te krijgen." De komende maanden worden in heel de regio deze gratis bijeenkomsten gehouden. Meer info: www.zwangerinzhz.nl

advertentie
advertentie