Alba Heijdenrijk wil van Gorinchem onderwijsstad maken

24 februari 2014 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Francis Alba Heijdenrijk is fractievoorzitter van D66 in Gorinchem. De afgelopen jaren was hij op verschillende vlakken actief voor de partij. Hij stelt dat zijn partij de onderwijspartij is binnen Gorinchem. ,,Onderwijs is de sleutel tot succes en gelijke kansen."

Door Marjanne Dijkstra

Alba Heijdenrijk is geen onbekende voor D66 in Gorinchem. ,,Ik ben al tijden voorzitter van het bestuur van de Gorinchemse afdeling van D66. Ook heb ik een ondersteunende rol binnen de fractie. Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen stond ik op 2 en nu op 1 van de kieslijst. De afgelopen 4 jaar stond ik dus niet langs de zijlijn, maar was ik actief betrokken bij de gemeentepolitiek. Ik ben blij met wat D66 de afgelopen jaren heeft bijgedragen, zoals op het vlak van de onderwijshuisvesting. Met de komst van de brede scholen Gildenplein, de renovatie van de J.P. Waaleschool in de Lingewijk en binnenkort de brede school Schuttersplein zijn schrijnende huisvestingsproblemen aangepakt."

Voor de komende jaren vindt Alba Heijdenrijk vooral Gorinchems financiële plaatje erg belangrijk. ,, Wat doen we bijvoorbeeld met de tekorten op de grondposities, deze drukken nu zwaar op de gemeentebegroting? Er moeten maatregelen genomen worden om de verkoop van huizen te bevorderen. Als we terreinen sneller willen ontwikkelen dan moeten we iets aan de grondprijzen doen. Dat is misschien een impopulaire maatregel, maar als we blijven inzetten op maximaliseren van de winst dan komen we niet verder. Met wat slimmigheidjes pak je misschien een stukje verlies maar brengen we wel het proces op gang. Binnen de hele cultuurdiscussie zitten we nu in een overgangsfase. Naar de situatie hoe het was kunnen we niet terug. We moeten die overgang begeleiden. De sector moet haar eigen verantwoordelijkheid pakken. Ik ben echt niet tegen cultuur, juist het tegenovergestelde, maar het moet in balans zijn met andere uitgaven."

De laatste jaren voert negativiteit de boventoon, vindt Alba Heijdenrijk. ,,Ik vind het belangrijk om aan te geven dat we in een mooie stad leven, waar ik met plezier woon. Ik denk dat we het zo slecht nog niet hebben hier. Het is de taak van de gemeenteraad om te zorgen dat Gorinchem een prettige stad blijft om in te wonen. We moeten kansen scheppen voor mensen die het minder hebben. Vooral als het gaat om onderwijs willen we met D66 hard vooruit. Ik denk dat we Gorinchem wat betreft onderwijs veel meer op de kaart kunnen zetten. Het zou een onderwijsstad moeten worden. Dat zijn misschien grote ambities, maar het is wel het toekomstbeeld waar ik graag aan wil meewerken. Goed onderwijs biedt jongeren kansen. Het is essentieel dat we hierin samenwerken met het bedrijfsleven. Dat lijkt me een win-win-situatie. Als onderwijs beter aansluit op de vraag uit het bedrijfsleven komen schoolverlaters sneller aan een baan."

advertentie
advertentie