MRT-Gorinchem richt zich op motoriek

25 februari 2014 om 00:00 Ondernemend

,,Tijdens mijn werk als zwemlerares kwam ik regelmatig in aanraking met kinderen met een bewegingsachterstand", vertelt Jacqueline. ,,Kinderen die hier last van hebben willen zich vaak op een andere manier onderscheiden van hun leeftijdsgenoten. Zij gaan zich clownachtig gedragen of trekken zich juist terug. Er veel aandacht voor kinderen met een taalachterstand of die te zwaar zijn, maar niet voor kinderen met een bewegingsachterstand. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat er op dit gebied een taak voor mij was weggelegd. Na afronding van de HBO opleiding MRT bij Wil van Rijn heb ik mijn eigen praktijk opgestart. Momenteel ben ik als zelfstandige bij drie scholen werkzaam. Daarnaast geef ik op de zaterdagmorgen zowel individuele als groepslessen in de gymzaal van het Merewade College aan de Vries Robbéweg 27 in Gorinchem."

ARKEL - Twee jaar geleden startte Jacqueline Heskes met haar praktijk MRT-Gorinchem. De afkorting staat voor Motorisch Remedial Teaching. ,,Ik richt me hoofdzakelijk op de behandeling van kinderen en jongvolwassenen met motorische en/of gedragsproblemen en betrek daar, waar nodig, ook hun ouders bij", aldus Jacqueline.

In haar werk ontmoet Jacqueline veel kinderen met concentratie- en gedragsproblemen of tegenvallende schoolprestaties. ,,In veel gevallen is er sprake van een achterstand in de bewegingsontwikkeling", laat ze weten. "Ik adviseer ouders om alert te zijn als hun kind problemen met schrijven heeft of bijvoorbeeld met het leren fietsen of zwemmen. Een ander signaal is onhandigheid. Hun gedrag is echter geen onkunde, maar onvermogen."

,,Naast een motorische achterstand kunnen ook andere factoren een blokkade vormen om goed te kunnen leren. Hierbij kun je denken aan het niet goed opslaan of niet snel kunnen vinden van informatie, faalangst, perfectionisme, angsten en andere emoties. Met MRT kan een kind door oefening een bewegingsachterstand inlopen. Als dit gelukt is, heeft dit een positieve invloed op het gedrag en de concentratie en zal ook het leren beter gaan."

,,Aandachts- en concentratieproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit kunnen een signaal zijn dat een kind aan ADHD lijdt", aldus Jacqueline. ,,Ook hier is een gerichte therapie mogelijk. Wanneer een kind bij mij in praktijk komt voor een screening kijk ik naar het totale plaatje. In bepaalde gevallen zal ik een combinatie van MRT en coaching voorstellen."

Voor vrijblijvende informatie en een kennismaking met Jacqueline's werkwijze zijn belangstellenden op zaterdag 1 maart tussen 09:00 en 11:00 uur van harte welkom tijdens de inloopochtend in de gymzaal van het Merewade College.

Kijk voor mee info op: www.mrt-gorinchem.nl.

advertentie
advertentie