'Crisis maakt creatief'

13 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Het was afgelopen zaterdag een drukte van jewelste in de binnenstad. En niet alleen vanwege de carnavalsoptocht. Het Gorcums Museum opende de nieuwe expositie Te mooi om weg te gooien, hergebruik in de kunst. Nog voordat het officiële programma van start ging, liepen de zalen al vol met belangstellenden. Gastcurator Jack van Mildert hoopt door de tentoonstelling 'de view op het thema hergebruik te verbreden'. ,,Maar", lacht de beeldend kunstenaar, ,,het is niet zo dat ik Mr. Duurzaamheid ben."

Door Nadine Klinkenberg

,,Zo'n driekwart jaar geleden begon ik mijn zoektocht naar de juiste kunstwerken die samen een nieuw verhaal vertellen. Een verhaal over hergebruik in de kunst, Te mooi om weg te gooien. Het doel was dan ook om een tentoonstelling samen te stellen waar de thematiek van verschillende kanten wordt ingevlogen. Het was moeilijk om een keuze te maken, maar uiteindelijk zijn er werken van 37 kunstenaars en twee collectieven te bewonderen Het zijn deze kunstenaars en hun levenswerk, waar we ons door mogen laten inspireren", aldus Van Mildert.

In de tentoonstelling zijn drie belangrijke uitgangspunten; hergebruik in de kunst, autonome kunst en een aparte zaal voor Gorcum en regio. ,,Bij hergebruik wordt er gelijk gedacht aan de problematiek rondom ons afval en het milieu. We maken teveel rommel met te weinig mensen", legt de gastcurator uit. ,,Het goede nieuws is dat hoe groter het probleem wordt des te harder we naar oplossingen gaan zoeken. Crisis maakt creatief."

Inspiratie

Conservator van het Gorcums Museum Rob Kreszner: ,,Ik denk dat de royale opkomst ook te maken heeft met het feit dat dit onderwerp dicht bij de mens ligt. Het is een thema wat veel mensen nu bezighoudt. We zijn met zijn alle de wereld aan het opmaken. Kunstenaars reageren op hun omgeving en hun kunst houd je de spiegel voor. Zo lieten veel kunstenaars zich door de oorlog inspireren en dat zie je nu ook met hergebruik. Lang leve de rotzooi, want met hele gewone dingen kun je wat moois maken."

Jan Eric Visser is een van de kunstenaars die, geheel belangeloos, een aantal van zijn werken laat zien; ,,Mijn werk focust zich op de totale transformatie van alledaags afval tot een autonoom kunstwerk. Ik noem dit proces 'Form Follows Garbage'. Gebaseerd op het principe van recyclen, snijd mijn werk hedendaagse milieuproblemen zoals overconsumptie aan."

Speciaal voor de tentoonstelling maakte kunstenares Amerentske Koopmans een object met als basis een houten huisje, dat zij ooit bij het afval vond. ,,Iemand heeft dat ooit met veel liefde gemaakt. Alles wat eromheen zit heeft een verhaal. Elk stukje zit op een specifieke plek. Ik wil hiermee de schoonheid van alle dingen laten zien. Ik denk ook dat alle werken, in deze tentoonstelling en op de satellietplekken hier in de stad, elkaar versterken. Ze laten de diversiteit en de verschillende benaderingen op een fantastische wijze zien."

Tijdens de tentoonstelling vinden verschillende activiteiten plaats in en vanuit Gorinchem. Voor meer informatie: www.gorcumsmuseum.nl.

advertentie
advertentie