Te mooi om weg te gooien; hergebruik in de kunst

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - In het Gorcums Museum is tot 1 juni de tentoonstelling Te mooi om weg te gooien te zien. Kunstenaars laten zien hoe zij hergebruik in hun werk toepassen. Een speciale zaal is gewijd aan kunstenaars uit Gorcum en de regio. De Stad Gorinchem zoomt middels een serie portretten in op deze kunstenaars. Deze keer staat Karin Mollemans centraal. Gedragen als een jas wordt haar bijzonder tas, ofwel de Tjas, niet als handbagage gezien door bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen.

Karin Mollemans (Someren, 1965) woont en werkt in Gorinchem. Van haar is de Tjas in de tentoonstelling 'Te mooi om weg te gooien' in het Gorcums Museum opgenomen. De Tjas houdt het midden tussen een tas en een jas en is gemaakt uit een bestaand colbertje en een bijpassende stropdas. Aan de ontstaansgeschiedenis zit een leuke anekdote vast. Karin Mollemans reist graag. Ze probeert zo licht mogelijk te reizen, dat wil zeggen met zo min mogelijk bagage. ,,Het liefst alleen met handbagage die je in het vliegtuig mee naar je zitplek mag nemen. Zodra het vliegtuig dan geland is kan je gelijk op pad en hoef je niet te wachten tot je koffer op de transportband voorbij komt rollen," aldus Karin Mollemans. Omdat er een maximum gewicht aan de toegestane handbagage zit ontwikkelde ze een tas waar haar laptop in past. Deze bijzonder tas heeft de vorm van een kledingstuk. Gedragen op het lijf wordt de Tjas niet als handbagage gezien; op deze manier lukt het haar om op creatieve wijze de bagageregels naar haar hand te zetten.

Karin Mollemans is een regelmatige bezoeker van de Kringloopwinkel en vist er afgedankte meubels en stoffen tussenuit. Grof huisvuil op straat is voor haar eerder een bron van inspiratie dan een bron van ergernis. Ze schept er plezier in om iets dat bestempeld is als waardeloos middels een creatieve ingreep te transformeren tot iets waardevols. Zelfs een afgedankte plant wordt liefdevol geadopteerd. Weggooien kan altijd nog.

advertentie
advertentie