Afbeelding
Archief BDUmedia

Gesteggel om bomen in Lingewijk

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Bewoners vragen voorlopige voorziening aan rechter

GORINCHEM - Mogen de bomen in de Lingewijk zomaar worden gekapt? Dat is de strekking van de vragen die Cees van der Roest van Gorinchem Solidair mede

namens de SP stelde aan het college van burgemeester en wethouders tijdens een raadsbijeenkomst.

Door Marjanne Dijkstra

De gemeente heeft plannen om in de Lingewijk bij Zandvoort Noort grote aantallen bomen te kappen. Van der Roest stelde daarin dat de gemeente zich voor de kap van de bomen beroept op een bepaling uit de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV), die zegt dat de gemeente niet, zoals iedere andere eigenaar van beeldbepalende en monumentale bomen een kapvergunning moet hebben. Van der Roest stelt: ,, Bij de vaststelling van die APV door de gemeenteraad in 2012 heeft het college van burgemeester en wethouders beloofd met een wijzigingsvoorstel voor het betreffende artikel te komen. Nu er opeens met een voorstel voor het kappen van zo'n 160 bomen wordt gekomen vonden wij, dat dit niet aanvaardbaar is. Bovendien kun je je afvragen of het geldende artikel juridisch wel houdbaar is. De gemeente is de grootste bomenbezitter van Gorinchem en stelt zich op deze manier buiten de wet. Ieder ander die een boom wil kappen moet immers de volledige procedure voor een omgevingsvergunning doorlopen."

Naar aanleiding van de vragen van Van der Roest dienden een aantal bewoners van het betreffende deel van de wijk een bezwaarschrift in bij burgemeester en wethouders. Ook richtten zijn een verzoek om een voorlopige voorziening aan de bestuursrechter in Rotterdam om zo te voorkomen dat de bomen worden gekapt. Wethouder Marcel Doodkorte meldt desgevraagd: ,,Er gaat een informatiebrief uit naar de bewoners met uitleg langs welke weg wij hebben gepoogd te lopen voor de kap van deze bomen. Het is niet alleen kap, er worden ook bomen van behoorlijke omvang teruggeplaatst. Er zijn mensen die bezwaar hebben ingediend bij de rechtbank. Met de brief willen we meer begrip creëren voor elkaar."

advertentie
advertentie