‘Gorcum wil haar Waterpoort terug’

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Andrea van Eck en Everdien Hamann van Gorcum Actief gaan zich inzetten voor de Gorcumse Waterpoort (zie foto). De monumentale Waterpoort is waarschijnlijk begin vorige eeuw gedoneerd aan het Rijksmuseum in Amsterdam. ,,Er moest een ruimere doorgang komen voor het verkeer Utrecht-Breda, dat hier de veerpont over de Merwede moest nemen,” legt Hamann uit. ,,De poort was waarschijnlijk te nauw voor grotere vrachtwagens.”

Het Rijksmuseum heeft de Gorcumse Waterpoort tijdens de grootschalige restauratie ingemetseld als zijingang van het museum. ,,Die krijgen we vast niet terug,” realiseren Andrea van Eck en Everdien Hamann zich. ,,Maar we kunnen misschien wel een goede replica laten bouwen in samenwerking met de lokale technische scholen en lokale bouwbedrijven, - specialisten. Dat zou een mooi werk-leerproject kunnen zijn voor de scholen en een aanwinst voor Gorinchem. Een replica kan een goede vervanging zijn. Kijk maar in Florence bijvoorbeeld. Die stad staat vol replica’s en iedereen vindt het mooi en fotografeert er op los.”

Wellicht moet ook een andere geschikte locatie voor de Waterpoort worden gevonden, want het terrein Buiten de Waterpoort moet wel bereikbaar blijven voor hulpverleners zoals brandweer en vrachtwagens. ,,We gaan het in ieder geval allemaal uitzoeken en kijken wat de mogelijkheden zijn,” zeggen Everdien Hamann en Andrea van Eck vastbesloten. ,,En het Rijksmuseum kan een bordje met een foto van Gorinchem en korte tekst bij de originele Waterpoort bevestigen. Ook dat is goed voor Gorcum.”

Atoomkelder

Een ander project waar Gorcum Actief zich voor wil inzetten is een beperkte openstelling van de Atoomkelder onder de Groenmarkt op zaterdagen. ,,Die kelder dateert uit de Koude Oorlog. Bij een atoomaanval zou een geselecteerd gezelschap zich hier kunnen schuilhouden. Dat is nu geschiedenis waar veel mensen geen weet van hebben,” leggen Andrea van Eck en Everdien Hamann uit. Gorcum Actief ziet openstelling van de kelder als een educatieve- en toeristische aanwinst te vergelijken met torenklimmen op zaterdagmiddagen.

In de facebookgroep van Oud Gorcum is veel te doen over onder andere de Waterpoort en de Atoomkelder. ,,Misschien kunnen we samen iets bereiken,” zeggen Andrea van Eck en Everdien Hamann. ,,Dat zou mooi zijn. We gaan er in ieder geval werk van maken.”

advertentie
advertentie