Van afgedankt ijzer naar high-tech robot

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - In het Gorcums Museum is tot 1 juni de tentoonstelling 'Te mooi om weg te gooien' te zien. Kunstenaars laten zien hoe zij hergebruik in hun werk toepassen. Een speciale zaal is gewijd aan kunstenaars uit Gorcum en de regio. De Stad Gorinchem zoomt middels een serie portretten in op deze kunstenaars. Deze keer staat Dre Edelbroek centraal. Zijn creativiteit brengt oud gereedschap en afgedankt ijzer weer tot leven.

Door Jack van Mildert

Dre Edelbroek (Gorinchem, 1966) is decorateur. Hij bedenkt en bouwt thema-interieurs voor vakantie- en pretparken en discotheken. Naast dit werk in opdracht creëert hij objecten van staal. Het is de eerste keer dat deze Gorcumer in het museum exposeert. Voor de tentoonstelling maakte hij naast twee vissen, een manshoge robot die zo uit een sciencefictionfilm lijkt te zijn weggelopen. ,,Vanaf mijn twaalfde levensjaar rommel ik al tussen het grofvuil dat langs de straat werd gezet. Het is toch zonde dat er zulke mooie materialen worden weggegooid. Ik repareerde het en verkocht het door en verdiende er zo een zakcentje bij," aldus de kunstenaar.

Later raakt Edelbroek geïnspireerd door een tentoonstelling over dinosaurussen. Hij begint in zijn schuur aan de bouw van zijn eerste beeld. Het resulteert in een tweeënhalve meter hoge Tyrannosaurus rex. Voor zijn materialen struint de Gorcumer de omgeving af. ,,Ik ben vaste gast op het terrein en in de loodsen van het voormalige Betondak in Arkel. Samen met de terreinbeheerder, de heer Popko, speur ik dan naar oude machineonderdelen die later weer opduiken in zijn beelden."

Maar ook dichterbij huis worden er materialen voor Edelbroek apart gehouden. Zijn buurtgenoten in de Lingewijk voorzien hem regelmatig van oud ijzer. Met enige regelmaat hangt er aan zijn deur een tasje, met voor hen onbruikbare, materialen. Ook heeft hij afspraken met de Stichting Gered Gereedschap. Zij verzamelen en repareren oud gereedschap voor Afrika. De gereedschappen die echt niet meer te redden zijn, vinden zo hun weg naar Dre Edelbroek. Hij buigt, klopt en last de in onmingeraakte materialen en vermaakt ze tot sculpturen.

advertentie
advertentie