PvdA blijft de grootste; Gorcum Actief grote winnaar

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - De PvdA blijft met vijf zetels de grootste partij in Gorinchem. Nieuwkomer Gorcum Actief haalt in een klap twee zetels binnen. Burgemeester Anton Barske maakte zojuist (woensdagavond 19 maart) de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Gorinchem bekend in het stadhuis. De verdere zetelverdeling is als volgt: 3 zetels voor Stadsbelang, VVD en ChristenUnie/SGP. CDA, D66 en Groenlinks kunnen evenals Gorcum Actief twee zetels achter hun naam zetten. nieuwkomer Jezus Leeft haalde in Gorinchem geen zetels.

Het opkomstpercentage was hoger dan vier jaar geleden; maar liefst 1 procent en kwam hiermee uit op 52,12 %. Volgens burgemeester Anton Barske was dit positieve resultaat te danken aan zijn zolderraam dat de afgelopen weken dienst deed als verkiezingsbord. Een extra 'verkiezingsbord' dat ontstond nadat de SP vragen stelde over de GroenLinks poster die Barske in eerste instantie als enige verkiezingsposter achter zijn raam had hangen.

De uitslagen in de exit poll leken aanvankelijk een heel andere kant op te gaan. Een uur voor de officiële uitslag leek SP nog als grote winnaar uit de bus te komen. De VVD volgde in deze prognose als tweede partij en Stadsbelang en D66 deelden in de exit poll nog een derde plaats. Voor nieuwkomer Gorcum Actief was er aanvankelijk maar een zetel weggelegd. Wie er uiteindelijk allemaal exact in de gemeenteraad komen te zitten is nu nog niet bekend. De definitieve telling, waar ook de voorkeursstemmen in zijn meegenomen, wordt vrijdag bekend gemaakt.

Vier jaar geleden was de zetelverdeling als volgt: PvdA 6, VVD 5, CDA 3, CU/SGP 2, SP 2, D66 2, GroenLinks 2 en Stadsbelang 1 zetel. Inmiddels zijn er in

de Gorcumse raad twee zetels meer te verdelen en komt het totaal op 25 zetels.

Houd de site van Destadgorinchem.nl voor reacties van de lijsttrekkers van de politieke partijen.

advertentie
advertentie