Afbeelding
Janus Visser/BDU

Negen nieuwe gezichten in Gorcumse raad

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Hafid Chaabi, Ibrahim Elmaci (beide PvdA), Frederiek Schouwenaar (VVD), Lennert Onvlee (CDA), Eyup Güngör (SP) en Hannie Hania (Stadsbelang) komen dankzij voorkeursstemmen toch in de Gorcumse gemeenteraad. Dit werd vanmiddag bekend gemaakt toen burgemeester Anton Barske de definitieve verkiezingsuitslag van de gemeenteraadsverkiezingen presenteerde.

De voorzitter van het hoofdstembureau kon vanochtend (vrijdag 21 maart) de verkiezingsuitslag ongewijzigd vast stellen. De zetelverdeling zoals onofficieel al op woensdagnacht was vastgesteld klopt. De voorkeursstemmen waren toen echter nog niet bekend. De nieuwe gemeenteraad wordt donderdag 27 maart geïnstalleerd. Dan is er nog niet bekend wie er in de oppositie komt te zitten en welke partijen de coalitie gaan vormen. Ook over de wethouders is nog niks te zeggen. Dat zijn zaken waar de partijen nu met elkaar over in gesprek gaan.

Dat er zes kandidaten met voorkeursstemmen alsnog in de raad terecht komen betekent ook dat zes kandidaten een zetel in de raad aan hun neus voorbij zien gaan. Frank Duijnhouwer en Annet Ardesch, de nummers 4 en 5 van de PvdA, moeten plaats maken voor Chaabi en Elmaci. Frederiek Schouwenaar komt als derde VVD'er in de raad en niet Jaap Wientjes die aanvankelijk als derde op de lijst stond. Lennert Onvlee (CDA) komt straks naast lijsttrekker Eeuwit Klink in de raad te zitten en niet Nely Maris. Güngör neemt namens de SP plaats op het pluche naast Eva Dansen en Nanine van Dalen in plaats van Karl Lutterkort en Hannie Hania, die aanvankelijk de nummer vier van Stadsbelang was, 'wint' het van nummer 3, Branko van Son, en neemt alsnog plaats in de Gorcumse raad.

De komende raadsperiode telt maar liefst 9 nieuwe gezichten in de komende gemeenteraad. Nieuwe gezichten zijn Frederiek Schouwenaar (VVD), Eeuwit Klink en Lennert Onvlee (CDA), Anne de Jong (CU), Eyup Güngör (SP), Francis Alba Heijdenrijk (D66), Dick van Zanten (Stadsbelang) en natuurlijk Everdien Hamann en Hans van Mourik van de nieuwe partij Gorcum Actief. In totaal zijn er 25 raadsleden.

De kandidaat met de meeste stemmen was overigens Eva dansen van de SP. 1103 keer werd er op haar gestemd. Zij werd op de voet gevolgd door Attie mager(VVD) die 928 stemmen binnenhaalde en Pierre Schefferlie (PvdA0), goed voor 884 stemmen. Het nieuw raadslid met de minste stemmen is Anne de Jong (CU). 56 mensen hadden het vakje voor zijn naam roodgekleurd afgelopen woensdag.

De totale zetelverdeling is als volgt:

PvdA (5 zetels): Pierre Schefferlie, Gemma Biesheuvel, Ali Kocak, Hafid Chaabi en Ibrahim Elmaci.

VVD (3 zetels): Attie Mager, Ronald van Luijk en Frederiek Schouwenaar.

ChristenUnie/SGP (3 zetels): Marjo Molengraaf, Frank Barth, Anne de Jong.

CDA (2 zetels): Eeuwit Klink, Lennert Onvlee.

SP (3 zetels): Eva Dansen, Nanine van Dalen, Eyup Güngör

D66 (2 zetels): Francis Alba Heijdenrijk, Tamara Hoogesteger

GroenLinks (2 zetels): Rutger van Breemen, Ilhan Tekir

Stadsbelang (3 zetels): Dick van zanten, Renate van Maaren en Hannie Hania

Gorcums Actief (2 zetels): Everdien Hamann en Hans van Mourik.

advertentie
advertentie