Lezing "Groen van Toen: Goud van Oud" bij Tuinclub Altena door Jaap van Diggelen.

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Voor maandagavond 31 maart heeft Tuinclub Altena ecoloog Jaap van Diggelen uitgenodigd om een lezing te geven. Het onderwerp is : Groen van Toen: Goud van oud ?

De ontwikkeling van het landschap in het Land van Heusden en Altena: van overstromingsvlakte en oernatuur tot modern cultuurlandschap met eilandjes-natuur. Het huidige Nederlandse landschap is gemaakt door de mens. Dat geldt voor alle landschapstypen maar misschien wel het meest voor het rivierlandschap waarin wij leven. In deze presentatie volgen we de wordingsgeschiedenis van onze omgeving vanaf de ijstijden tot aan de laatste grote ingrepen: de ruilverkaveling en de aanpassingen in het kader van Ruimte voor de Rivier. Wat is er nu nog karakteristiek aan het landschap van Heusden en Altena? Blijft er nog ruimte over voor natuur als iedere hectare door wel 5 belangen wordt geclaimd? Op deze vragen zal in de presentatie worden ingegaan. Wat bedoelen we eigenlijk als we het over natuur hebben? Is het beheren van een terrein als natuurmonument hetzelfde als het beheren van een monumentaal gebouw? Bij het beantwoorden van deze vraag zal worden ingegaan op begrippen als Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en biodiversiteit. Planologen prijzen de openheid van de groene ruimte in onze streek als het ‘goud van het gebied’. Hierbij horen mooie plaatjes van rivier en uiterwaard, het komgrondengebied van Den Duyl en grienden in het Pompveld. Jaap van Diggelen is bioloog, afgestudeerd als ecoloog aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Momenteel is hij werkzaam als docent biologie aan het Gymnasium Camphusianum te Gorinchem. Hij is geboren en getogen in het Land van Heusden en Altena en vanaf zijn jeugd is hij begaan met landschap en natuur in onze streek.

De lezing vindt plaats in “de Korenschoof” Broeksestraat 7 in Babyloniënbroek. Aanvang is 20.00 uur. De zaal is open om 19.45 uur. De entree bedraagt € 3,50 incl. koffie met wat lekkers voor aanvang. Voor leden is de entree uiteraard gratis.

advertentie
advertentie